Russetida er like om hjørnet og snart er russebilene en del av trafikkbildet. Det er heldigvis slik at den tekniske standarden på bilene er blitt bedre med årene. Statens vegvesen har utvilsomt bidratt til dette. Også i år inviterer vegvesenets trafikkstasjoner rundt om i fylket til gratis kontroll. Allerede denne uka har det vært mulig å kontrollere bilen.

Målet med kontrollene er å få sjekket russebilene før de kjører ut på vegen. Vegvesenet ønsker å spille på lag med russen og gi dem trafikksikre råd på vegen. Også nødetatene møter fram på russebilkontrollene for å demonstrere slukking av branntilløp og vise førstehjelp. Et flott tiltak som vi håper alle russebileiere benytter seg av. Alle godkjente russebiler får en blå oblat. Dersom bilen seinere stoppes i en kontroll, vil biler uten oblat bli underlagt en mer omfattende teknisk kontroll enn den vanlige brukskontrollen.

God teknisk stand er viktig, men den aller viktigste faktoren for å unngå ulykker er holdninger hos sjåføren – og hos passasjerene. Den som tar sjansen på å bedrive tullkjøring, er naturlig nok langt mer utsatt for å komme ut for en ulykke enn den som kjører ansvarlig.

T allet på trafikkdrepte h ar gått ned her i landet de seinere åra. I fjor mistet 107 personer livet på norske veier. Det er altfor mange, men tallet er 28 færre enn i 2016 og det laveste på 70 år.

Russen skal sjølsagt ha lov til å feire og ha det artig, men det er viktig å minne om ansvarlighet både i forhold til bilkjøring og andre påfunn. Ei dødsulykke i trafikken er langt mer enn tall og statistikk. Derfor; kjør forsiktig og bruk sunn fornuft både på vegen og ellers. Russefeiringa skal være et godt minne å se tilbake på.