Vegen fram til endelig valg av tomt for nytt fellessykehus går i mange etapper i en relativt omfattende utredningsmodell. Den regionale konsekvensutredningen levert av Norconsult ligger til åpen høring hvor bla. kommuner gis anledning til å gi uttalelse. Konsekvensutredningen gir et godt grunnlag for høring og senere beslutning.

De siste 4 åra er spesialisthelsetjenestene under St.Olav valgt av knapt hver fjerde pasient fra Halsa, med markant økning for døgnbehandling til 32% i 2013. Øvrige kommuner på Nordre Nordmøre har med noe variasjon samme fordeling av pasienter. Med fritt sykehusvalg for planlagte tjenester og utbedret E39 til et stort nytt regionsykehus er en videre økning i den nordvendte pasientstrømmen sannsynlig inntil nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal er på plass. Dagens fragmenterte tilbud, funksjonsfordelinger og årelange uro i sykehussaken i M&R har nok bidratt til tiltagende «bortvalg» av eget HF›s tjenester selv om disse i seg selv holder god kvalitet.

HF Møre og Romsdal har selv beregnet sine kostnader for pasientlekkasjer til årlig rundt 200 millioner. For å sette tallet i en sammenheng så er det i forbindelse med utredningsarbeidet for nytt sykehus beregnet at årlige kapitalkostnader (renter + avskriving) vil ligge i spennet 182- 265 mill. Økonomisk bæreevne i Helseforetaket er helt avgjørende for å kunne realisere nytt felles sykehus for Nordfylket.

For innbyggerne i Halsa vil valg av tomt til nytt sykehus ha betydelig innflytelse på «retningsvalg» av framtidige spesialisthelsetjenester. Det er hverken grunn til, rimelig eller sannsynlig å tro at folk i alminnelighet vil opptre «trofast» til eget Helseforetak i valg av sykehus framover. Helsa og helsetilbudet til den enkelte er viktigere enn lokaliseringspolitikk. Fritt sykehusvalg vil som i dag bla være påvirket av ventetid , reiseavstand og en formening om kvalitet på tjenesten på det enkelte sykehus.

Det haster med å vedta lokalisering av et nytt fullverdig kvalitetssykehus for Nordmøre og Romsdal. Med plassering av dette på Storbakken i Frei vil pasienter fra Halsa, Aure, Smøla og Surnadal få en reisetidsinnkorting som vil kunne redusere pasientlekkasjen til St.Olavs betydelig, sammenlignet med et tomtevalg på Hjelset.

Ola Rognskog

Ordfører i Halsa