Mer enn halvparten av landets kommuner har ikke god nok oversikt over hvilke kulturminner som finnes innenfor kommunegrensene. De har ingen plan for å sikre kulturminnene for framtida.

Blant disse kommunene er flere i Driva-distriktet. Men det er ting på gang. Vi har tidligere skrevet om arbeidet som er i gang i Nesset. Der har en nå kommet et godt stykke på veg i å kartlegge kulturminner. Nå starter en på dette viktige arbeidet også i Sunndal.

Hva er et kulturminne? Tankene vandrer lett i retning av fredete bygninger eller miljøer. Det finnes en god del av dem i distriktet. Men et kulturminne kan være så mye mer. Ifølge kulturminneloven er det alle spor etter menneskelig virksomhet i vårt fysiske miljø. Også spor etter virksomhet i vår nære historie.

Avdelingsleder i Sunndal bygdemuseum, Jarle Stavik, spør i dagens Driva om mye omtalte Litj-Harryn kan være et kulturminne verd å ta vare på. Eller kanskje det nye Coop Extra-bygget på Sunndalsøra? Hva med hotellet, et annet bygg mange har «elsket å hate»? Stavik håper på engasjement når han kommer med slike utspill. Vi ser ikke bort fra at han kan provosere noen. Og kanskje er debatten allerede i gang rundt frokostbordene i Sunndal.

Det er nettopp engasjementet fra folk flest som er viktig nå som kommunen skal starte på dette arbeidet. Her er det viktig at flest mulig kommer på banen. Bare slik kan en få god nok oversikt over alt som det er verdt å ta vare på. Vi håper på gode diskusjoner, og som et resultat; et solid planverk. På den måten kan kulturminnene få en tydelig plass i den kommunale saksbehandlingen og arealforvaltningen i framtida.

Stavik håper på engasjement når han kommer med slike utspill. Vi ser ikke bort fra at han kan provosere noen. Og kanskje er debatten allerede i gang ...