Tragedien rammet brått og brutalt i sunndalsfjella i påska. Fire unge menn mistet livet i snøskredet som overrumplet dem på skituren ved inngangen til det som tradisjonelt er den store utfartsuka i fjellet. Tilbake sitter pårørende i dyp sorg over å ha mistet sine kjære.

Bare i løpet av de siste fire åra har 37 mennesker mistet livet i snøskred her i landet. Sunndal er historisk sett blant de mest skredutsatte kommunene i landet.

Påskas ulykke er blant de verste. Det er svært sjelden det går med så mange liv i en og samme skredulykke.

Lokalhistoriker og forfatter Astor Furseth er kanskje den som har samlet mest materiale og har best kunnskap om de mange skredulykkene i Norge. Han viser i dagens avis til at ulykkene har endret seg om man ser hundre år tilbake. I den tidsepoken var det mange som bosatte seg på skredutsatte steder. Dermed kunne det gå med mange liv når snøskredet rammet. I dag står disse boplassene tomme. Folk har flyttet.

De seinere åra er det i hovedsak folk som går på tur som blir tatt av snøskred. Skiturisme er sterkt voksende både her i landet og i utlandet. Det er populært med skiturer og å kunne holde seg i form ved å gå til topper som kan by på den mest fantastiske utsikten.

Vi er heldige vi som har muligheten til å nyte de flotte naturopplevelsene fjellet kan by på. Den muligheten er det viktig å benytte seg av. Det tragedien i sunndalsfjella minner oss om, er at vi alltid må være oppmerksom på skredfaren. Moderne utstyr som skredsøkere og annet utstyr er viktige hjelpemidler, men er ingen garantist dersom skredet kommer.