Lakse og ørretfiske er ikke slik som det en gang var. I mange elver har utviklingen over flere år vært negativ. Slikt skaper naturlig nok engasjement blant grunneiere og landets mange lidenskapelige laksefiskere.

Dårlig fiske gir færre fiskere og dermed mindre i kassa også for den lokale handelsstanden. I vårt distrikt er Surna, Driva og Eira viktige bidragsyterne til vekst i lokalsamfunnet. Fiskerne og deres familier legger igjen store penger de ukene de er her. Det er derfor en uheldig utvikling på flere måter en nå opplever.

Fiskerne ved bredden av Surna er ikke i tvil om årsaken til at det er blitt mye lengre mellom hver gang laksen hugger til i deres elv. De gir Statkraft og lakselusa skylda. Lakselusa er blitt et kjempeproblem som det er vanskelig å bekjempe med en oppdrettsnæring som nylig har fått myndighetenes velsignelse til å vokse enda mer. Som en konsekvens av det labre elvefisket vedtok Miljødirektoratet tidligere i uka å pålegge gjenutsetting av all hunnfisk i vassdragene på Nordmøre og i store deler av Trøndelag. I tillegg skal sesongen forkortes med 14 dager.

Underskriftskampanjen som fiskeraksjonen for Surna har igangsatt har fått stor respons. Den krever stopp i effektkjøringen ved Trollheim kraftverk, varmere vann i elva om sommeren og mer vann fra sidevassdragene til elva. Dette er blant kravene de mener Statkraft må innfri i forbindelse med vilkårsrevisjonen.

Surnadal elveeigarlag med leder Georg Solem i spissen har over mange år stått på og pekt på mangler og feil ved Statkrafts nærvær til Surna. Han er neppe lei seg for den drahjelpen han nå får fra Fiskeraksjonen i arbeidet med å få et best mulig resultat av vilkårsrevisjonen. Høringsfristen er satt til 20. august.

I Surna er det liten tvil om at Statkraft har et stort forbedringspotensial. Det er viktig at det gjøres det som gjøres kan for å sikre levende lakseelver. Dette har med selve grunnlaget for bygdeutvikling å gjøre.

God helg!