I år kom sommeren brått. Jeg trodde jeg hadde god tid til å legge ferieplaner, men plutselig var det sommeravslutning på skolen, og så kom siste skoledag før ferien. I fjor begynte eldstegutten på Sande skole, og møtet med Sunndalsskolen har vært en ubetinget positiv opplevelse. Om mulig har jeg fått enda større respekt for lærerne og skolelederne våre. Til høsten er det skolestart for minstejenta også, og dermed er begge ungene samlet på Sande. Hele familien ser fram til enklere henting og bringing, samt bedre tid morgen og kveld.

Hverdagen som ordfører er fremdeles preget av omstillings- og utviklingsarbeid etter finanskrisa. Dette er en god dugnad mellom kommunen og næringslivet. Mange Sunndalsbedrifter er i positiv utvikling, har funnet nye nisjer og markeder, og nærmer seg antall ansatte og omsetningen de hadde før krisa. Likevel mistet Sunndal 63 arbeidsplasser i fjor. Halvparten av disse var industriarbeidsplasser. Samfunnet vårt opplever fortsatt krevende tider.

Derfor er jeg glad for at omstillingsarbeidet i samarbeid med Fylkeskommunen skal videreføres i fire nye år – nå også i samarbeid med kommunen og næringslivet i Surnadal. Jobb nummer én er å skape vekst på hele Indre Nordmøre. Jobb nummer to er å få på plass fergefri veg mellom Sunndal og Surnadal – først da kan vi lykkes ordentlig med jobb nummer én. Flytebru basert på ny teknologi seiler opp som et rimelig og praktisk alternativ for kryssing av Todalsfjorden. Hvis alle bretter opp ermene og virkelig vil, får vi dette til. Toget går nå. Derfor må vi legge «tunnelstriden» bak oss. Tiden er kommet for å samle alle gode krefter i arbeidet og begeistringen for et fergefritt Indre Nordmøre.

I Sunndal er det ellers mange lyspunkter. I løpet av første kvartal ble vi 13 flere Sunndalinger. Flere barnefamilier har flyttet hit, og årets fødselstall ligger an til å nå 80. Det er 12 flere enn i fjor, og 24 flere enn året før. Godt jobba! Handelsnæringa vår er i god utvikling, og flere nye butikker har åpnet siden jul. Spennende nybrottsarbeid gjøres også av lokale matprodusenter som Mosbøen Gård, Utistu på Gikling, Timian og Persille, Sunndalspotet og Tuppen og Lillemor. Sist men ikke minst driver Sunndal Verk best av Hydros norske aluminiumsverk. Det er umåtelig viktig. Sunndal verk er mer enn en hjørnesteinsbedrift – det er selve ringmuren i lokalsamfunnet vårt, og en motor for hele regionen. Slik vil det være i lang tid framover – heldigvis.

Jeg er også imponert over utviklingsarbeidet som foregår i bygdene våre. Ålvundfjord har nettopp arrangert noen heidundrende Ålvundfjorddager, og har renovert samfunnshuset Fossheim både utvendig og innvendig. Her blir det fint. Ålvundeid satser på friluftsliv og uteaktiviteter, blant annet gjennom Vinterfestivalen. Stå på – neste år kommer snøen! Øksendal skaper god aktivitet i den gamle skolen, med blant annet ungdomsklubb og treningssenter. Øksendals store sønn og Eidsvollmann Jonas Rein ble feiret med brask og bram ved Grunnlovsjubileet i år. Den 21.-27. juli blir det dessuten Underleir på Phillipshaugen. Dette er en godlynt leirskole for voksne. I Øverbøgda er det god driv. Gjøra Bygdeutvikling har spennende planer for ny aktivitet og nye arbeidsplasser bygda. Den 17.-20. juli arrangeres Gjæra Gjøra, som har etablert seg som årets sommerfest for hele Sunndal. Alt dette gir trivsel og vekstkraft i bygdene, noe som er viktig for oss alle.

Også Sunndalsøra settes på kartet. Hundeklubbens vårutstilling ble en suksess i strålende solskinn. HydroCup feiret 25-årsjubileum med et meget bra arrangement. Her var jeg for første gang med som far, og knøtteturneringen ble minst like morsom for meg som for guttungen. Gjærra Parken-festivalen ble en flott kulturopplevelse for eldre, og jeg kan ikke skryte nok av kommunens medarbeidere i Pleie- og omsorgstjenesten som får dette til. I år var det femte gangen.

Og – i skrivende stund går forestillingen om Lady Arbuthnott for fulle hus. Ved siden av Hydro er dette Sunndals største merkevare. All ære til Sunndal Kulturfestival og eierne av denne – dere gjorde en kjempejobb med Ladyen i fire år. I vinter gikk stafettpinnen videre til JazzåTeateret, som ved formidabel innsats og gode medspillere leverer en fantastisk forestilling. Utelivet støtter opp og arrangerer Ørafest. Det er bare å bøye seg i hatten. Neste år er det 20-årsjubileum for Ladyen, med forestilling nummer 200. Vi må snarest starte planleggingen av en skikkelig feiring og markering – dronningen er allerede invitert.

Denne våren har gjort meg stolt av å være Sunndaling. Sjelden har jeg opplevd så mye positivt engasjement. Rånerne aksjonerte for å bevare Litj-Harry’n som sosial møteplass. Vi politikere lyttet, planene ble justert, og alle ble fornøyde. Kraftverk er planlagt i fosseelvene Skorga, Fossa og Hareima. Folk mobiliserte, over 800 skrev under på opprop mot utbygging, og kommunestyret ba NVE om å spare disse signalfossene. Jeg har forståelse for grunneiere som vil utnytte vannet sitt, men her er jeg trygg på at folkeviljen kom til uttrykk.

Vi Sunndalinger løfter dessuten i flokk for kreftsaken. Alle husker vi den fantastiske forestillingen «Kreft for faen», som samlet inn mer enn 250 000 kroner til kreftsyke barn ved St. Olavs Hospital. I vår har engasjement fra folk flest samt Sparebanken fått på plass en celleteller i Sunndal for å følge opp kreftsyke bedre. Med støtte fra Kreftforeningen har kommunen også ansatt en kreftkoordinator som vil gjøre livet enklere for både kreftsyke og pårørende. Mest imponert er jeg likevel over aksjonen «Et ønske om å gjøre noe». At 10. trinn på Ungdomskolen tømmer klassekassa og gir alt til aksjonen varmer et ordførerhjerte. Slik skal det gjøres! Så langt er det samlet inn over 80 000 kroner til barn og ungdommer ved kreftavdelingen Barn 4 ved St. Olavs. All ære til foreldreutvalget ved Tredal barnehage som satte dette i gang!

Når kommunen i tillegg driver godt, leverer gode tjenester, og kommuneøkonomien er sunn, blir jeg rett og slett i godt humør. Da kan kommunereform være kommunereform – den får vi komme tilbake til utpå høsten.

Før det, nærmere bestemt fredag den 15. august, åpner endelig Oppdølsstrandtunnelen. Sett av dagen, alle er inviterte på folkefest. Vi starter med tunnelvandring fra begge sider, møtes ved tverrslaget inne i tunnelen for høytidelig åpning, og ender med grillfest og full musikk i Sandvika. Jeg stiller i kokkelue og skal grille burgere. Takk til alle som har bidratt til å få rassikker veg på plass, ikke minst Tove-Lise Torve, Anders Røkkum og Aksjonsgruppa for tunnel i Oppdølsstranda. Dette blir starten på en ny æra for Sunndal og regionen rundt.

Men nå er det altså sommer. Søstera mi har bestemt at familien skal til Spania, så da blir det slik. Ungene gleder seg allerede, og jeg kjenner forventningene mine stige. Det skal bli godt med ferie.

God sommer til dere alle!

Ståle Refstie