Oda Reiten Fjærli i Halsa har sjøl drevet aktivt med friidrett i et par år, for det meste løpsøvelser. Hun vil at også andre i nærmiljøet skal få kjenne på den samme idrettsgleden som hun har fått, og arrangerer derfor et rebusløp for elevene i 5.–7. trinn ved Halsa barne- og ungdomsskole torsdag, i samarbeid med idrettslaget og skolen.

– Jeg ønsker ikke at friidretten skal forsvinne herfra og tror dette arrangementet kan bidra til å motvirke dette, gjennom å gi barna mulighet til å få samarbeide, utfordre seg sjøl og ikke minst ha det gøy, sier hun. – Største utfordringen i friidretten er kanskje mangel på trenere, legger hun til.

Rebusløpet skal arrangeres ute ved skolen på Liabøen, der elevene får mulighet til å leke seg inne i skogen. Det blir totalt ti poster med sånt som spydkast, hopp, hinder, og mye mer, der blant annet samarbeidsevner utfordres. Bunnpris på Halsa sponser pølser, saft og diverse, slik at de også kan grille og kose seg. Premiering blir det også.

Målet for arrangementet er å få rekruttert flere barn og unge til friidretten, og kanskje spesielt de som ikke føler at de mestrer annen idrett.

– Barn og unge som ikke har funnet sin idrett faller lett ut. Friidrett er så utrolig variert, her finnes egentlig noe som passer for alle, påpeker Oda.

Har tatt lederkurs

Og Oda har skaffet seg nødvendig kompetanse, med tidligere løpstalent, trener og ildsjel Magne Wullum som inspirator.

– For et år siden meldte jeg meg på «ung:leder–kurs» etter en forespørsel fra Magne Wullum, som også har vært trener, og mentor for meg gjennom prosjektet. Han inspirerte meg til å formidle idrettsgleden videre og ga meg vilje til å gjennomføre kurset til tross for en del utfordringer på vegen, forteller hun.

Ung: leder er et kurs som arrangeres av Norges Friidrettsforbund i samarbeid med Gjensidighetsstiftelsen. Ønsket er å motivere og heve kompetansen til ungdom som har lyst til å bidra i idretten. Kurset foregår over ett år, med fire helgesamlinger hvor fokuset ligger på ledelse og engasjement.

– Det var mer krevende enn jeg trodde, men gjennom kurset har jeg fått mye nyttig kompetanse som jeg nå har brukt i planleggingen av rebusløpet, sier hun.

Ønsker å bidra videre

Magne Wullum døde i april i år, derfor ble også rebusløpet satt på vent fram til nå.

– Da Magne døde ble det vanskelig, jeg hadde jo regnet med hans hjelp gjennom prosjektet. Magne brant for friidretten og tenkte alltid mest på alle andre enn seg sjøl, fastslår Oda, som håper å rekruttere unge med arrangementet.  Hun har også fått god hjelp av leder Frank Håvik i Halsa Idrettslag, som har hjulpet og støttet henne.

– Jeg er kjempetakknemlig for alle som har bidratt og støttet opp, både idrettslaget, skolen, Bunnpris og naturligvis Magne Wullum, sier Oda.

Nå går hun på skole, men har lyst til å fortsette med trenerkurs, og seinere kanskje bli trener eller bidra med noe annet i Halsa IL. Hun oppfordrer ellers flest mulig til å starte med friidrett eller bli med og bidra på annen måte.

– Sjøl hadde jeg ikke kjent idrettsgleden før jeg kom inn i friidretten, og jeg håper mange flere får oppleve det samme, sier hun.