Torsdag 1. oktober trådte den nye straffeloven i kraft. Dette skjer ti år etter at den første delen av straffeloven ble vedtatt i 2005.

Den nye loven innebærer blant annet:

- Medvirkning blir straffbart, altså blir det for eksempel straffbart å oppmuntre til å kjøre for fort, oppmuntre til promillekjøring, og så videre.

- Du kan stikke fra regningen om du oppgir navn og adresse. Det er altså ikke lenger straffbart å dra fra en restaurant uten å betale for seg, bare man oppgir navn og adresse. Dette gjelder også andre tjenester, eksempel taxi.

- Nødvergeparagrafen strammes inn. I den nye loven vil det fortsatt være lov å handle i nødverge, men ikke utover at du er i sikkerhet. I den gamle loven slipper man straff dersomom en handler i nødverge, sjøl om man gikk lenger enn nødvendig i forsvarshandlingen.

- Hatkriminalitet strammes inn. Det finnes allerede bestemmelser om dette, men i den nye loven vil flere nye lovbrudd, som for eksempel skadeverk, bli ansett som grove dersom motivasjonen bak ugjerningen er offerets hudfarge, etnisitet, religion, legning eller nedsatte funksjonsevne.

- Strengere straff for familievold.  I den nye loven vil fengselsstraffen for grov mishandling på familie straffes med inntil 15 år.

- Betegnelsen «innbrudd» utvides. Dersom du på lovlig vis får tilgang til et sted, men så nekter å dra etter å ha mistet denne «tilgangen», kan du dømmes til inntil to års fengsel. For eksempel hvis du er i middagsselskap og verten ber deg om å forlate stedet, kan dette straffes med fengsel i inntil to år.

Les mer på nrk.no