Elevorganisasjonen i Norge frykter regjeringens 200 millioner kroner til skolehelsetjenesten kommunene får vil gå med i dragsuget i slunke kommunekasser rundt om i Norge og ikke gi en bedre skolehverdag for elevene.

Regjeringen har ikke øremerket midlene og dermed står kommunene fritt å bruke dem som de vil.

Organisasjonen viser til den bevilgningen på 200 millioner kroner som regjeringen ga i fjor. Den skulle gitt 300 til 350 nye helsesøstre i skolehelsetjenesten.

Det endelige tallet ble 112 nye stillinger. Det betyr at cirka 30 prosent av de ikke-øremerkede pengene gikk til flere helsesøstre. Helsesøstrene makter ikke å møte det store og voksende behovet for hjelp blant barn og unge, kommer det fram i en undersøkelse utført av Sykepleien.

Der svarer helsesøstrene at de unnlater å stille spørsmål fordi de ikke har tid til å følge dem opp, at flere enn to tredjedeler ikke har tid til å jobbe forebyggende, og at 3 av 10 ikke har tid til å utføre alle lovpålagte oppgaver. Regjeringen gjør det samme i år som i fjor.

– Når regjeringen endelig forstår at døra til helsesøster må åpne seg og at det må penger til for at det skal skje, er det direkte tragisk at helseministeren ikke vil øremerke midlene fordi det vil bety litt mer byråkrati. Når resultatet av å la kommunene prioritere er at 7 av 10 kroner til skolehelsetjenesten går tapt, ofres skolehelsen på forenklingens alter, sier en oppgitt sier Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen.

– Elevorganisasjonen vil heller ha øremerkede midler og litt mer papirarbeid hvis det betyr at vi får færre psykisk syke og færre tomme stoler i klasserommet.

Flere helsesøstre og psykologer tilgjengelig for skoleelever var en sentral sak i skolevalgene i år.

– Vi er fornøyde med at regjeringen hører på oss og tar mobbing på alvor, men det er kritikkverdig at de gir 200 millioner kroner uten den vageste idé om hvordan pengene skal nå fram, sier Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen.