Norsk Landbrukssamvirke savner satsing på bioøkonomi og et grønt skifte i næringslivet. Samvirket viser til at et samlet næringsliv ber om kraftigere lut og hjelp til en nødvendig grønn omstilling alle ønsker.

- Det er derfor både overraskende og skuffende at en blå regjering ikke er opptatt av næringslivets behov, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbukssamvirke.

«Alle» snakker om nødvendigheten av det grønne skifte. Samvirket mener fremtidens verdiskaping må ta utgangspunkt i fornybare råvareressurser i jord, skog og hav.

- Regjeringen har hatt flere anledninger til å legge kraft bak retorikken om omstilling, men ikke benyttet noen av dem, sier Hedstein.

Samvirket mener regjeringen har hatt tre sjanser til å utvikle en teknologidrevet fastlandsindustri, men fremstår som uinteressert.

- Vi frykter at regjeringens passive holdning til bioøkonomien kan ramme vår fremtidige evne til å finansiere velferdsstaten, sier Hedstein.

Han sier et samlet norsk forskermiljø peker på landbruk som en av de viktigste bransjene for verdiskaping i bioøkonomien. Norsk Landbrukssamvirke har gjentatte ganger oppfordret regjeringen til å legge til rette for økt lønnsomhet, økte investeringer, innovasjon og konkurransekraft.

- Resten av vesten bruker sine fremste forskere og felles ressurser i å utvikle en teknologidrevet bioindustri. For hvert år som går fremstår regjeringens næringspolitikk som stadig mer utdatert. Vi registrerer dessverre at regjeringen ikke fremstår som den pådriveren for en vellykket omstilling av norsk økonomi som de bør være, sier Hedstein.