Norges Naturvernforbund viser til Rødlista over trua dyrearter når de sier Rovdyrnemndene i Norge er i ferd med å utrydde gaupa i Norge.

Forbundet sier på den forrige rødlista fra 2010 var gaupebestanden vurdert som «sårbar», nå er den «sterkt truet».

- De norske rovdyrnemndene er ansvarlige for at gaupebestanden har vært i fritt fall nedover, sier forbundet i en pressemelding.

Forbundet mener nemndene ikke tar hensyn til den sterkt trua gaupa når nemndene tillater uttak sist år på 82 gauper av en antatt bestand på bare 350 dyr spredt tynt ut over landet.

- Dette kan ikke fortsette, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

- Å skyte ut nesten hundre gauper årlig av en alt for lav bestand på bare 350 dyr er uforenlig med moderne naturforvaltning. Særlig ille er dette når gaupa får forverret status på rødlista.

Forbundet viser til at siden 2004 er mer enn ett tusen eksemplarer av Nordens eneste ville kattedyr avlivet.

Også Miljødirektoratet ser i sine tellinger at gaupebestanden i Norge ligger fem familiegrupper under det bestandsmål myndighetene har satt. Likevel ønsker ikke direktoratet ensidig å stramme inn på jaktkvotene. Noe av det skyldes at gaupebestanden ved siste telling hadde vokst.

- Landet er delt inn i regionale forvaltingsområder med egne mål for bestanden av gaupe. Derfor er bildet mer nyansert enn at vi kan stramme inn på jaktkvotene generelt for å nå målet, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

På Nordmøre er det fra vinteren mulig å skyte to gauper og i Romsdal er det fri jakt, om Rovviltnemnda for distrikt 6 sitt vedtak blir stående.