Reaksjonene på rådmannens budsjettforslag i Nesset er store. I helga er det mange som har kommentert fredagens budsjettoppslag i Driva, der rådmannen ramser opp flere upopulære tiltak for å kunne legge fram et budsjett i balanse. Rådmannen foreslår blant annet å legge ned bofellesskapet i Vistdal og flytte skoleelevene til Eresfjord. Elevene ved ungdomsskolen i Eresfjord foreslås flyttet til Eidsvåg. Rådmannen foreslår også å øke eiendomsskatten fra 3,5 til 4,5 promille.

Det har nærmest kokt i kommentarfeltet på Facebook. Mange reagerer sterkt på at det i budsjettet er funnet plass til å realisere flerbrukshallen i Eidsvåg, og kopler hallen opp mot foreslåtte kutt i indre Nesset.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen har kommentert de mange kommentarene på Facebook, og gjør det klart at politikerne ikke lenger kan skyve på upopulære avgjørelser. Formannskapet får budsjettforslaget på bordet, torsdag 26. november.

Her er ordførerens kommentar:

Ser det er stort engasjement rundt rådmannens framlagte budsjettforslag. Det kan også virke som om mange mener at det er den vedtatte byggingen av hallen som er årsaken til kommunens økonomiske utfordringer.

Det var i fjor tverrpolitisk enighet om å innføre eiendomskatt for boliger og fritidsboliger for 2015. Dette fordi vi ønsket å opprettholde dagens tjenester ”så lenge det er grunnlag for det.” Et enstemmig kommunestyre sa dette selv om enkelte prøver å fraskrive seg dette ansvaret. I stedet for å ta nedskjæringene valgte vi politikerne å øke inntektene og skyve nedskjæringene og ubehagelighetene foran oss.

Nå er vi kommet dit at om vi tar ut maks og dobler eiendomsskatten, kutter ut hallen og mange av de gode andre gode tiltakene vil vi fortsatt mangle flere millioner for å kunne få kommunebudsjettet i balanse med de anbefalte avsetningene på disposisjonsfondet. Vi har derfor ikke noe valg. Vi kan ikke skyve lenger på upopulære avgjørelser. Vi må redusere driften og finne gode og rimeligere alternativer til flere av dagens tjenestetilbud. Alternativet er ROBEK.

Så langt er det rådmannen som har tatt belastningene og kommet med sine forslag. Fram til den 17. desember er det vi som lokalpolitikere som skal vurdere rådmannens forslag sammen med mange andre. Noen enkel jobb blir det ikke, men vi kommer nok i mål med et budsjett i balanse også denne gangen.