En mann i 40-åra fra Sunndal møtte nylig i Romsdal tingrett, tiltalt for gjentatte ganger å ha utøvet vold mot og opptrådt krenkende mot to kvinner han bodde sammen med.

- Krenkelsene fremstår ikke som enkeltstående straffbare handlinger, men som et regime av gjentatt og til dels også grov mishandling, heter det i dommen fra tingretten.

Sunndalingen erkjente seg skyldig etter begge tiltalebeslutningene. 12 vitner forklarte seg i retten.

Grov vold

I perioden fra 2004 til 2013 skal sunndalingen ha mishandlet kvinna han da bodde sammen med et annet sted i landet, blant annet ved flere ganger å ha tatt kvelertak på henne så hun ikke fikk puste. Han skal også ha dratt av henne en ring slik at hun brakk fingeren, slått henne på kroppen og i hodet, ved en anledning slik at hun fikk hjernerystelse, og kastet gjenstander mot henne.

Forholdet tok slutt i 2013 etter at kvinna anmeldte ham til politiet for vold. Han ble ilagt besøksforbud.

I retten forklarte sunndalingen at samlivet mellom de to var turbulent og preget av begge parters høye alkoholforbruk. Han nektet for å ha sparket samboeren, men erkjente både å ha slått og tatt kvelertak på henne. Mannen forklarte at han har problemer med å huske konkrete episoder hvor han utøvde vold mot samboeren.

Flere av forholdene retten fant bevist, er grove. Det pekes blant annet på at kvinna mot slutten av forholdet var svært svekket helsemessig og ute av stand til å beskytte seg. Retten mener kvinna må ha levd i frykt. Kvinna døde i 2014.

Ny samboer

Samme år møtte sunndalsmannen ei ny kvinne. De ble samboere. I en periode bodde de i Sunndal. Ifølge kvinna tok det ikke lang tid før han ble voldelig. Det skjedde som regel i sammenheng med at de drakk alkohol. Blant annet skal han flere ganger ha slått henne i ansiktet og på kroppen, dyttet henne inn i en dørkarm så hun fikk blåøye, blåmerker og ribbeinsbrudd, og slengt henne i gulvet. Han skal videre ha dyttet en genser inn i munnen hennes slik at hun fikk en skade i tungreroten. Han endret passordet hennes på Facebook for å kontrollere kontoen hennes. Han fortalte flere ganger til politiet at hun var suicidal. Mannen tok også fra samboeren mobilen ved flere anledninger, slik at hun ikke kunne ringe etter hjelp.

Forholdet tok slutt i høst, da samboeren anmeldte mannen for vold. Mannen ble pågrepet av politiet, og har etter det sittet varetektsfengslet.

Mannen forklarte i retten at samboeren var alkoholiker og at forholdet deres ble preget av dette. Han forklarte at hun kunne være provoserende og sjalu, og at det var mye munnbruk blant dem.  Mannen nektet i retten for å ha slått med knyttet hånd. "Han forklarte at han ikke er noen voldsperson, men at han lett blir irritert og da kan slå med flat hånd", heter det i dommen.

Flere av forholdene som retten fant bevist, er grove. Tingretten er ikke i tvil om at kvinna har levd i frykt for nye voldsepisoder eller andre krenkelser fra mannen.

Fengsel

Sunndalsmannen er tidligere straffedømt for blant annet vinningsforbrytelser, legemsbeskadigelse og promillekjøring. Forholdene ligger imidlertid mer enn ti år tilbake i tid og ble derfor ikke vektlagt ved straffutmålingen i saka. Et forelegg fra 2015 ble imidlertid tatt hensyn til.

Retten viser til sterke allmennpreventive hensyn som tilsier at det skal reageres strengt ved mishandling i familieforhold. Det pekes på at det er snakk om ulike typer krenkelser, både forholdsvis alvorlige voldshandlinger med stort skadepotensiale, preg av mishandling, til kontrollerende atferd og verbal trakassering.

I skjerpende retning la retten vekt på at mishandlingen av den første samboeren førte til nedsatt livskvalitet for henne og en ytterligere forverring av helsesituasjonen hennes. Forholdene i 2013 framstår for retten som særlig alvorlige ettersom kvinna på dette tidspunktet var svært svekket av fysisk sjukdom og i realiteten ikke hadde mulighet til å gjøre motstand eller komme seg unna.

Også volden mot den andre samboeren var alvorlig, med stort skadepotensiale. Kvinna omtales som særlig sårbar, ettersom hun hadde lite nettverk å støtte seg til. Retten fant det også skjerpende at mannen innledet et nytt samboerforhold hvor han etter kort tid startet å utøve vold, til tross for at han var anmeldt for vold mot sin tidligere samboer og var klar over at han var under etterforskning av dette.

I formildende retning ble det lagt vekt på at mannen erkjente straffskyld.

Mannen ble dømt til to år og seks måneder i fengsel.

Han må også betale oppreisningserstatning til kvinna han var samboer med fra 2014 til 2015. Kvinna har forklart at hun har hatt det vanskelig psykisk etter bruddet med mannen. Hun er redd og klarer knapt å gå ut av leiligheten. Erstatningen til samboeren er på 100.000 kroner.