Han stopper både i Sunndal og Surnadal.

Den årlige SolSnu-konserten i Nordlandet Kirke i Kristiansund har blitt et høgdepunkt i mørketida for mange. Kirka pleier å være fylt til trengsel denne helt spesielle kvelden. På selveste vintersolverv, dagen sola snur, den korteste og mørkeste dagen i året. En dag som har vært markert i uminnelige tider. Også i år blir det rift om plassene i kirka. Men i år kan flere få oppleve det som omtales som en annerledes eller litt alternativ julekonsert, med Elg og hans mannskap. I år tar han nemlig konserten ut på vegen. Og aller første stopp er i Hov kirke i Sunndal.

– Markedet med juleturnéer er vel ikke akkurat noe jeg har satset på, humrer Øivind Elgenes på telefonen en tidlig onsdagsmorgen. Det er en knapp måned igjen til jul, og dagene blir stadig mørkere.

– Men så fikk jeg en idé for noen år siden, legger han til.

Elgenes vokste opp et steinkast fra Nordlandet Kirke. Der er han døpt og konfirmert. Ei særpreget kirke, oppført i mur og stein, med linjer som kan få en til å tenke på normanniske former. Kirkebygget ga også ungdommen ly for nordvesten, forteller Elg.

– Bak kirka. Der var det vi møttes. Vi hadde ikke noen ungdomsklubb, vi, veit du. Men der, bak Nordlandet Kirke, starta jeg karrieren min. Det var der jeg begynte å spille gitar, der fant vi kjærestene våre ...

Elg ler lunt. Kirka har en spesiell plass i artistens hjerte.

– For noen år siden kom det meg for øre at det fantes et barnekor ved kirka, Soul Children, fortsetter han.

Elg kom i kontakt med presten ved kirka, de pratet litt sammen – og snart var ideen om den første SolSnu-konserten født. I god juleånd deler Elg raust av overskuddet fra konserten med kirka. Pengene er øremerket barne- og ungdomsarbeidet. Noe som i praksis vil si koret. I fjor fikk de 45.000 kroner etter konserten. Også i år får barnekoret sin del av overskuddet. Og konserten – den har blitt så populær at Elg altså har bestemt seg for å ta konseptet på sin første juletur.

Sammen med et solid mannskap – Kyrre Sætran, Trond Helge Johnsen, Eivind Gjeldberg, Inge Bævre og Inger Lise Bøe – besøker han kirker rundt om i hele fylket, fra Ulstein til Smøla, i ukene før vintersolverv. Det blir blant annet «Jul hos aille no» i Hov Kirke i Sunndal allerede kommende mandag, den 30. november, deretter kan konserten oppleves i Stangvik Kirke i Surnadal fredag 4. desember og Tingvoll Kirke søndag 20. desember. Før SolSnu-konserten setter punktum for det hele 22. desember.

– Kirka er et fantastisk konsertlokale, sier artisten.

– Det er på en måte lett å treffe folk i kirka. Lett å nå inn. Jeg tror det er fordi folk slapper av der. Finner roen. Og så er det alt fra barn til godt voksne som samles i kirka. Det er det beste. At generasjonene kan komme sammen og oppleve noe i lag. Det er det ikke så mye av lenger.

Elg sier at han ikke er kristen. Men han regner seg sjøl som religiøs. Han tror at det finnes noe større. Og han har tro på det gode i menneskene. Jula blir mer og mer viktig for ham. Det handler om tradisjoner. Og familie.

Merkelappen «annerledes» har julekonserten fått ikke bare fordi Elg er den han er, eller fordi hans mannskap kanskje gjerne forbindes med andre scener enn kirka. Men også musikk- og låtvalget skiller seg ut fra andre kirkekonserter i førjulstida.

– Vi er et sånt 70-tallsband, sier kristiansunderen.

– Bare strenger og vokal. Ikke noe orgel eller piano. Det betyr at vi gjør låtene på en litt annen måte. Julekveldsvisa, for eksempel, forklarer han. Artisten er spesielt glad i Prøysen.

Elg serverer også flere av sine egne låter til publikum. «Jul hos aille no», som ble en julehit i fjor. «Solsnu», og flere andre. Men det blir også tradisjonelle julesanger, som «Glade Jul». Og folk kan glede seg til enda flere høgdepunkt. «O helga natt» er som skapt for Øivind Elgenes. Her får han til fulle vist hvilken fantastisk vokalist han er. Og som i alt han gjør, gjør han også denne til sin», skrev Tidens Krav etter konserten i fjor.

Elg gleder seg til konsertene.

– Og så er jeg veldig spent. Dette blir noe helt nytt for meg.

... Og med tro og håp og glede

og med barnas julesang

blir det jul hos aille no