En dyrebonde fra Tromsø, Mats Hegg Jacobsen (30), ble lørdag kåret til Årets unge bonde 2015.

Jacobsen begynte som bonde for kun to år siden, på familiegården som hadde stått tom siden 1989.

Tanken var å lage den maten han selv ville ha og som han vanskelig fikk tak på i Nord-Norge. Først ut var økologisk gris etterfulgt av økologiske egg. Videre utvidet Mats med grønnsaker, villsau og sitt eget hjerteprosjekt: kje.

På høysesongen om sommeren har Mats ca. 200 dyr, fordelt på gris, villsau, kje og høner. I april hvert år fylles fjøsen med ca. 60 kje som er overskudd fra melkeprodusent. Disse kjeene adopterer han bort til familier som får følge sitt eget kje fra start til mat. På denne måten tar de sammen vare på en uutnyttet ressurs og familiene får unike innblikk i hvordan matproduksjon foregår.

- Jeg har aldri jobbet hardere enn hva jeg gjør nå. Til gjengjeld har jeg heller aldri vært lykkeligere eller hatt mer tid sammen med barna. Jeg kan absolutt anbefale alle som har en bondespire i magen å følge drømmen, sier Jacobsen i en pressemelding.

Blant finalistene var Solmund Solstad (25) fra Surnadal. Han nådde altså ikke helt til topps - men fikk likevel en stor andel av stemmene.

Under årets semifinale kom det inn 9140 stemmer, noe som ikke bare er en sterk økning fra fjorårets 5500, men rekord.

- Konkurransen har vært meget tøff, heter det i pressemeldingen fra arrangørene.

De andre finalistene var Hilde Kyllo (31) fra Høylandet, Kristin (26) og Kristoffer (29) Thonerud fra Spydeberg og Bjarne Saltvik Faanes (30) fra Levanger.

I juryens begrunnelse står det at «Vinneren utdanner befolkningen om det å bruke alle ressursene vi har, noe store deler av samfunnet kanskje har glemt. Årets unge bonde driver økologisk, og er med på å formidle gleden ved økologi, og hva denne måten å drive landbruk på gir av dyrevelferd, miljøgevinster og ikke minst god smak. Han strekker seg langt for å bidra til samfunnet gjennom fokus på bærekraft, kunnskapsspredning og dyrevelferd. Det er en person som er ansvarlig, innovativ og inspirerende».

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010. Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

Årets unge bonde vinner 20.000 NOK til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Tidligere vinnere har vært Roar Lima Grødeland fra Rogaland (2010), Elisabeth Holand fra Nordland (2011), Per Magnus Værdal fra Nord-Trøndelag (2012), Terje Uv fra Rennebu (2013) og Tor Jacob Solberg fra Skiptvet (2014).