- På nytt har Telemarksforskning dokumentert at Sunndal er en god kulturkommune – ja, faktisk en av de beste i landet. I år rangeres Sunndal som nummer 17 av landets 428 kommuner, det er opp 24 plasser fra i fjor – noe vi selvsagt er meget godt fornøyd med, skriver kultursjef Ole Magne Ansnes i en pressemelding.

Han peker på at Sunndal er nest beste kulturkommune i fylket. Imidlertid er Møre og Romsdal totalt sett langt nede på lista. Der topper Sør-Trøndelag.

- To av våre nærmeste naboer, Oppdal og Surnadal, er på henholdsvis 49. plass og 113. plass. Tingvoll er rangert på 127. plass. Når vi vet hvor godt kulturarbeid disse tre kommunene gjør, sier det seg selv at vi i Sunndal må være særdeles fornøyd med å havne helt oppe på 17. plass. Derfor kan alle kulturarbeidere i Sunndal være litt stolte i dag. Det samme gjelder alle dem som er med på å legge til rette for dette gode kulturarbeidet, ikke minst ved å gi kulturen gode rammevilkår.

Hvert år tar Telemarksforsking tempen på norsk kulturliv ved å måle kulturbruk og kulturaktivitet i norske kommuner, fylker og regioner. Hvor bor det flest kunstnere, hvem har det mest omfattende kinotilbudet, hvor finner vi flest aktive biblioteklånere og hvem har den største koraktiviteten? Dette, og mye mer, forsøker Norsk kulturindeks å svare på.

Årets indeks er utvidet på flere områder, med nye indikatorer i kategoriene konserter og frivillighet. Likevel er topplista relativt stabil.

Indeksen er basert på registerdata fra en rekke offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger.

Målsetningen med Norsk kulturindeks er å beskrive det faktiske kulturtilbudet og den faktiske kulturbruken innenfor kommunen som geografisk området.

Oversikten fra Telemarksforskning viser at Surnadal havner på 113. plass, Halsa på 165. plass, Rindal på 213. plass og Nesset på 319. plass.