Sunndal kommune ved plan-, miljø- og næringstjenesten har nylig sendt ut en forespørsel om kostnadsberegning av begge to alternativene som forelå for den nye ambulansestasjonen i Sunndal. Forespørselen er gått til selskapene 3S Prosjekt AS, Consulentpartner og XPRO.

Stasjonen er som kjent ferdig bygd, og ble tatt i bruk i februar 2014.

Vil ha kostnadene på bordet

Det var selskapet Ambulanse Conculting AS som opprinnelig vant anbudskonkurransen med helseforetaket om ambulansestasjonen på Sunndalsøra. Etter mye fram og tilbake valgte selskapet imidlertid å kaste kortene. Det lokale firmaet Helse og Sosialbygg Norge AS overtok kontrakten med Helse Midt-Norge, og ville i utgangspunktet bygge ambulansestasjonen på industriområdet på Håsøran.

Men det kom sterke protester fra ansatte i ambulansetjenesten, og rådmannen mente også en beliggenhet i tilknytning til det distriktsmedisinske senteret og de to legesentrene i sentrum ville være bedre. Også Helse Midt-Norge pekte på fordeler ved en slik samlokalisering. Økonomi- og planutvalget var enig, og lovte én million kroner til Helse- og Sosialbygg Norge AS, dette som kompensasjon for de merutgiftene som ble pålagt utbyggeren som følge av kravet om beliggenheten i sentrum. Blant annet måtte ambulansestasjonen bygges i to etasjer.

Kommunestyret vedtok at millionen skulle belastes kommunens næringsfond, og at pengene skulle utbetales mot dokumenterte merutgifter.

Men så viste det seg at pengene var utbetalt - uten at merutgiftene hadde blitt dokumentert godt nok. Kontrollutvalget satte ned foten. Kommunestyret ba om at merutgiftene må bekreftes av en uavhengig sakkyndig, og krevde at det skal lages en kostnadsberegning for begge de to alternativene - stasjonen på Håsøran og stasjonen på Sunndalsøra.

Plansjef Gunnar Olav Furu ber i brevet om en pris for kostnadsberegningen av de to alternativene innen 15. desember.

Uenighet om asfalteringen

Det har også vært diskusjon om hvem som skal ta regningen for asfalteringen ved ambulansestasjonen.

Sunndal kommune mener kommunens ansvar var å sørge for framføring av vann og kloakk til det nye ambulansebygget. Dette innebar også istandsetting etter grøftegraving og legging av nytt fast dekke på oppgravde arealer. "Asfalteringsarbeidene som ble gjennomført omfattet også dekkelegging på oppgravde arealer som hører til selve byggeprosjektet", skriver teknisk sjef Eilif Lervik i et brev til Helse og Sosialbygg Sunndal AS. Fakturaen er betalt av Sunndal kommune, som igjen har viderefakturert de asfalteringsarbeidene som kommunen mener tilhører selve byggeprosjektet til Helse og Sosialbygg Sunndal AS. Dette utgjør nesten 40.000 kroner.

I et brev til kommunen skriver imidlertid daglig leder i selskapet, Asbjørn Tronsgård, at "Fra vår side anser vi byggesaken (...) som avsluttet, og kravet som fremsettes som feil og foreldet. (...) Kravet avvises fra vår side".