Mattilsynet har siden 2007 gjennomført et pilotprosjekt med utdeling av smilefjes til restauranter og kafeer i Trondheim, Kristiansund og Levanger. Erfaringene med prosjektet har vært gode, og fra 1. januar i år ble ordningen innført i hele landet.

Onsdag og torsdag var seniorinspektør Oddbjørn Heggem og førsteinspektør Heidi Berset i Mattilsynet ute på tilsyn i Sunndal - og delte ut de aller første smilefjesene i distriktet. De gikk til Timian & Persille og Express Pizza og Kebab.

- Det betyr at tilsynet ikke har avdekket brudd på regelverket ved disse serveringsstedene, sier Heggem.

Smilefjes sier ingenting om maten er god eller sunn, men at maten er trygg.

Godt synlig - uansett

Restaurantene og kafeene som har hatt smilefjestilsyn ikke bare kan, men plikter, å henge opp symbolet de har fått etter tilsynet.

Det skal være godt synlig fra utsiden av serveringsstedet. Enten det nå er et smilefjes, en strekmunn eller en sur munn.

To serveringssteder på Sunndalsøra fikk strekmunn etter tilsynet.

Årsaka var på begge steder mangler ved hygienisk standard på lokaler, innredning eller utstyr. Ett av stedene hadde også mangler ved interne styrings- og kontrollrutiner for å sikre trygge matvarer. Nå har serveringsstedene fått pålegg om å rette opp dette. Når det er gjort, kan de erstatte strekmunnen med smilemunn.

- Det kan for eksempel hende at vi oppdager at det er for varmt i en kjøledisk - noe serveringsstedet ikke har målt og avdekket sjøl, sier Heggem.

Han understreker imidlertid at en nøytral munn ikke betyr at det er graverende forhold som er avdekket. Skrekkhistorier som man hører om fra byene, med rotter på kjøkkenet og mat med ukjent opphav, samsvarer ikke med virkeligheten lokalt.

- Nei, slikt ser vi ikke her. Vi har god oversikt og kontroll, og besøker serveringsstedene ofte. Minst en gang i året gjennomføres uanmeldt tilsyn, og er det behov for det, er vi innom oftere. Jeg har jobbet med dette i 17 år nå, og har aldri kommet over noe virkelig graverende - jeg har aldri måttet stenge en restaurant.

I hele distriktet

Heggem forventer dermed ikke å måtte dele ut sur munn til noen kafeer eller restauranter i distriktet. Sur munn betyr alvorlige eller gjentatte brudd på regelverket.

Mattilsynet kommer til å fortsette kontrollvirksomheten i ukene framover. Heggem sier at han tar sikte på å besøke serveringsstedene kommune for kommune. I de seks kommunene Sunndal, Surnadal, Rindal, Halsa, Tingvoll og Nesset er det nærmere femti kafeer og restauranter. I løpet av februar skal tilsyn være gjennomført ved samtlige.

Også på Matportalen.no kan du enkelt se hvilken karakter de lokale kafeene og restaurantene får.