Flere av barnehagene i Surnadal benytter seg av det gode tilbudet de får ved Surnadal trenings og velværesenter. Onsdag var Øye og Skei barnehage på besøk.

Det står ikke på innsatsen, når ungene gyver løs på klatreveggen. Flere av dem er allerede erfarne klatrere som har holdt på med dette en god stund. En av dem er Even, som har klatret mye sammen med mamma.

– Dette er kjempeartig, og det er ikke noe vanskelig å klatre helt opp, det er kjempeenkelt, fastslår han.

Men for mange andre er dette noe helt nytt, og i begynnelsen kan det kanskje virke litt skummelt. Men det går fort over.

– Noen har vært her før og klatret på fritida, mens andre aldri har prøvd seg i klatreveggen før. Men de har blitt flinke etter at vi startet for en måneds tid siden og vi ser godt den gode mestringsfølelsen de får av dette, forteller Lars Kristian Rodal og Malin Dyrli, ved Øye og Skei barnehage.

– Sammhold gir løft

Det var daglig leder ved senteret, Ann Kristin Nerland Bruset, som kontaktet barnehagene tidligere i vinter, da det hadde vært isete føre og mye dårlig vær ute, og spurte om de ikke kunne tenke seg å komme til treningssenteret.

– Samhold gir løft i bygda, og når vi har dette treningssenteret her, så kan  jo de også de få muligheten til å benytte seg av det, sier hun.

For ti kroner per barn kan de bruke senteret så mye de vil, og de deltar ivrig både med pilates og klatring.

– Tilbudet med pilates for barna startet vi med fordi vi ser at barn allerede i femårsalderen er litt stive i kroppen, forteller Bruset.

Aktivitet bedrer helsa og vil blant annet bidra til bedre fokus på skolen, når den tid kommer, og lavere sjukefravær når de seinere skal ut i arbeid.

– Barna er så utrolig fokuserte og ivrige, de gleder seg stort over å få være her. Jeg kan ikke få skryte nok av pilates, dette er noe alle fra null til hundre år kan være med på. Den eldste som deltar er 91 år, smiler hun.

– Alle har råd

Rodal og Dyrli mener dette er et kjempetilbud for alle barnehagene i kommunen. For det handler om mer enn mestringsfølelse, det gir også barna en god grovmotorikk, blant annet.

– Det er utfordrende både motorisk og mentalt å komme seg over den sperra med at det er skummelt og høgt ned. Unger som knapt tør å klatre i klatrestativ er allerede høgt oppe i klatreveggen etter noen runder her, sier Rodal, som mener dette er en god motvekt til det stadig mer stillesittende samfunnet vi lever i, der barna bruker mye tid på tv, pc, Ipad, spill, og så videre.

– Ungene gleder seg til å komme hit og foreldrene er også kjempepositive. Ann Kristin er snill som gir oss denne muligheten, for dette er så billig at alle barnehager har råd til det, sier Dyrli.

Dette er tredje gang de er her etter nyttår, og de ser for seg å fortsette med dette minst en gang i måneden.

– I barnehagene har vi faste turdager, og dette er en slik turdag. Et godt alternativ ikke minst når været er dårlig, fastslår Rodal.