Situasjonen i oljebransjen med lav oljepris og liten investeringsvilje medfører blant annet økt arbeidsledighet. Men til tross for nedgangstider i oljebransjen er det stor aktivitet i IN2offshore-bedriftene.

IN2offshore er altså et industrinettverk bestående av 12 bedrifter fra fem kommuner på Indre Nordmøre. Bedriftsnettverket skal bidra til å øke konkurransekrafta, oppdragsmengden og resultatet for deltakerbedriftene, og øke synligheten til nettverket blant bedrifter i de petroleumsrelaterte næringene regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Nettverket skal gjøre medlemsbedriftene bedre i stand til å samarbeide internt innen en rekke områder og bidra til flere og større oppdrag innenfor de petroleumsrelaterte næringene til deltakerbedriftene og til Indre Nordmøre, med særlig fokus på fabrikasjon og leveranser.

IN2offshore er et treåring hovedprosjekt som driftes av SIV industri-inkubator. Prosjektleder er Nina Marie Solem Måøy, som er ansatt i 2/3-stilling med kontorplass i Surnadal. I tillegg har Viktor Røsand 1/3-stilling som markedsansvarlig, med kontor på Vestbase i Kristiansund.

Stor aktivitet

Det er stor nedgang i olje- og gassutvinningen med lav oljepris og stadig større arbeidsledighet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viste siste år (3. kvartal 2014–3. kvartal 2015) en nedgang på 13 000 sysselsatte (17 prosent) i bergverksdrift og utvinning, en næring som domineres av olje- og gassutvinning.

Hvordan påvirker nedgangen i oljebransjen IN2-offshorebedriftene på Indre Nordmøre? Spørsmålet rettes til prosjektlederen.

– Medlemsbedriftene i IN2offshore har det generelt veldig travelt, det er aktivitet hele tida. Et godt eksempel er Bøfjorden Sag, som i disse tider leverer og legger nytt tredekk på boreriggen Deepsea Aberdeen utenfor Skottland, forteller hun.

Men de merker naturligvis at det er hardt for mange selskap i oljenæringa nå.

– Spesielt salgs- og markedsansvarlig Viktor Røsand, som har kontoret sitt tett på oljenæringa i Kristiansund, kjenner godt på stemningen i mange bedrifter at det er tøffe tider nå, sier Solem Måøy.

– Gir muligheter

Nedgangen i aktiviteten gjelder altså ikke IN2offshore-nettverket, der bedriftene stort sett produserer og leverer for fullt.

– Vi har hele tida ønsket oss inn i oljebransjen, og helt siden starten av prosjektet har vi klart å få leveranser til denne næringa. Nå har også vi fått positive signal om at store selskap vil henvende seg direkte til det som tidligere var underleverandører, altså oss, for å spare kostnader blant annet gjennom kortreist vedlikehold, sier Solem Måøy.

Tidkrevende og målrettet arbeid begynner med andre ord å gi gode resultat i prosjektet.

– Det er først nå vi begynner å se at storjobbene vil komme framover, så vi har alle her stor framtidstru på olje og gass. Store selskap ser nå gode muligheter for å bestille direkte fra industrien på Indre Nordmøre. Og vi er dyktige til å jobbe opp imot krevende kunder, fastslår hun.

– Så man kan nesten si at nedgangen i oljebransjen har hatt en positiv effekt for IN2offshore?

– Ja, vi er helt sikre på at markedet vil endre seg i forhold til i dag, og da er det viktig at vi er på rett plass, at vi er forberedt. Så alle bedrifter her er veldig på nå, for å si det sånn. Jeg vil si det sånn at nedgangstidene i oljenæringa gir IN2offshore et løft, det gir oss muligheter.

Ser lyst på framtida

Mange av leveransene er samarbeidsleveranser, noe den tidligere omtalte slangetrommelen som ble levert til Vestbase er et godt eksempel på. Denne ble tegnet og levert av Storvik, mens det var Sollid Mek, Sito Mek og Betten Maskinstasjon som laget de ulike komponentene til den.

– Dette er et godt eksempel på hvordan dette bedriftsnettverket fungerer. Bedriftene samarbeider og drar nytte av hverandre, sier prosjektlederen.

Blikket rettes altså opp og fram, det jobbes både med markedsføring, rekruttering og kompetanseheving. Tiden er i endring, det vil bli helt andre kompetansekrav i bedriftene framover, blant annet innen CNC, eller datastyring. Flere av bedriftene driver også med ISO-sertifisering, får på plass system for kvalitetssikring.

– Vi ønsker oss nå mer samarbeid mellom bedriftene og den videregående skolen for å heve kompetansen, slik at bedriftene kan stå enda bedre rustet til framtida. Vi er i alle fall voldsomt framoverlent, og vi ser veldig lyst på framtida, fastslår Solem Måøy.

Tar gjerne imot flere

Medlemsbedriftene er Sito-Mek fra Tingvoll, Langset Mekaniske, T. Ottem Transport og Storvik fra Sunndal, A. Kvam fra Rindal, Betten Maskinstasjon og Vaagland Båtbyggeri fra Halsa og Sollid Mek Verksted, Solem Sag, Bøfjorden Sag, Kvanne Industrier og Powder Tech fra Surnadal.

– Vi tar gjerne imot flere medlemsbedrifter, presiserer prosjektlederen. – Det er veldig positivt å være i et nettverk og kunne ta del i det samholdet og fellesskapet som dette gir.

For å bli medlem i nettverket betaler bedriftene en mindre medlemsavgift som er basert på omsetningen.