Ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal ber barne- og likestillingsminister Solveig Horne få slutt på at folk kan spre videoer av barnevern og politi som henter barn ut av familier. Nyheim mener spredningen av videoer vanskeliggjør barnevernets- og politiets arbeid og kan føre til at barn som bør tas hånd om av det offentlige for seint får hjelp. Nyheim annerkjenner folks rett til å dokumentere omsorgsovertakelser til bruk i eventuelle rettssaker, men hun vil ha slutt på spredningen på youtube og sosiale medier.

- Disse videoene kan høyne terskelen for å gripe inn overfor barn som trenger tidlig innsats, og på den måten påføre barna større traumer, mener Nyheim.

Nyheim støtter seg til det mange av barnevernsbarn sier i voksen alder, de fikk hjelp for seint.

- Ikke bare kan videoene påføre barn skade, men også true rekrutteringen til barnevernet og politi ved at det blir ødeleggende for enkeltansatte, sier Nyheim.

Budskapet fikk hun formidlet til barneministeren i et møte i Trondheim sist torsdag. Solveig Horne hadde sjøl innkalt til Dialogkonferanse om barnevern. I tillegg til hjertesukket orienterte Nyheim om det tverrfaglige arbeidet barnevern og PPT-tjeneste driver på Indre Nordmøre.

- Mitt inntrykk var at Horne lyttet og var interessert i det vi gjorde og lovet å ta med seg min mening om videoer tilbake til regjeringen, sier Nyheim.