Det var mandag ettermiddag Thorsen takket ja til den treårige stillinga som bygdeutvikler. Thorsen har lang erfaring med destinasjonsutvikling, bygdeutvikling og produktutvikling. Nylig har han arbeidet med utvikling av mat langs norske turistveger, på oppdrag fra Statens vegvesen.

– Vi hadde godt kvalifiserte søkere. Men vi så tidlig at én utmerket seg med en veldig bra CV, sier Larsen.

GBU søkte etter en person med erfaring som prosjektleder og nettverksbygger, og med relevant utdanning eller arbeidserfaring. Det var seks søkere på stillinga, som ble lyst ut med søknadsfrist 6. desember. En av søkerne trakk seg. To av søkerne var på intervju.

– Den andre søkeren gjorde også et godt inntrykk, og var absolutt også godt kvalifisert til stillinga. Jeg føler det slik at vi har kunnet plukke fra øverste hylle i ansettelsen. Å ha slike søkere å velge mellom oppleves nesten uvirkelig, sier en svært glad Larsen.

Prosjektstillingen er treårig med mulighet for forlengelse. Sunndal Næringsselskap er utviklerens formelle arbeidsgiver.

– Avgjørende

Det har vært drevet et omfattende bygdemobiliseringsprosjekt på Gjøra gjennom flere år. Innsatsen har gitt konkrete resultat. Et høydepunkt var åpningen av det nye næringsbygget Sunndalsporten i juli 2011, med næringsbygg for matbutikk, drivstoffanlegg, frisør og nasjonalparksenter. GBU fikk Innovasjon Norges Bygdeutviklingspris for 2014 i Møre og Romsdal. Men folket på Gjøra vil videre. Et treårig næringsutviklingsprosjekt er dratt i gang, og målet er klart; å skape 20 nye arbeidsplasser i bygda innen 2020. Som et ledd i dette valgte GBU å søke etter en bygdeutvikler som skal være både navet og en katalysator i arbeidet. En person som vil sikre videre framdrift og entusiasme.

– Det er helt avgjørende for det videre arbeidet at vi nå får ansatt en bygdeutvikler, sier Larsen.

Han viser til at bygdeutviklingsprosjektet på Gjøra har blitt svært omfattende. Det har naturlig nok medført noe slitasje på enkeltpersoner – i ei bygd med rundt 250 innbyggere.

– Det har vært gjort mye frivillig arbeid. Men nå får vi inn noen som på heltid kan jobbe for bygda.

Rett mann

GBU håper at Thorsen skal være på plass i stillinga 1. mars. Den nye bygdeutvikleren planlegger å flytte til Sunndal, og er allerede på husjakt.

Thorsen var nylig på besøk i Sunndal, og fikk både omvisning og mer informasjon om Gjøra, øvre Sunndal og bygdeutviklingsprosjektet.

– Vi viste ham smørsida av Sunndal, og hadde en veldig fin dag, sier Larsen. Han tror inntrykkene bidro til at Thorsen valgte å takke ja til stillinga.

– Vi er veldig fornøyde. Jeg tror vi har skutt gullfuglen. Thorsen vil levere fra dag én. Han har en god kontaktflate og et stort nettverk, noe som er viktig for oss, sier Larsen, og omtaler ham blant annet som kunnskapsrik, omgjengelig og lett å prate med.

– Jeg tror det er rett mann på rett plass.

Larsen understreker at ansettelsen er gjort med forbehold om godkjenning av en søknad bygdeutviklingsprosjektet har inne hos Direktoratet for naturforvaltning. Det er søkt om prosjektmidler til videre bygdeutvikling.

– Den er vi helt avhengige av å få på plass. Men vi har fått gode og tydelige signal fra DN, og er lovet en avgjørelse cirka 15. februar.

Larsen snakker om viktige pilarer som kommer nå ser ut til å komme på plass for den videre utviklinga i øverbøgda.

– Bygdeutvikleren er så godt som på plass, og vi håper på et ja fra DN – og så må vi få inn ny driver på butikken. Nå er vi i medvind!