Det er folksomt på skoleområdet til Nordmøre Folkehøgskole tirsdag ettermiddag. Politi, brann og ambulanse fra hele distriktet samles for å øve på såkalt PLIVO - som er forkortelse for "pågående livstruende vold".

En gjerningsmann med automatvåpen har kommet seg inn på skoleområdet, og det smeller heftig inne i gangene. Lyden av smell og stinn kruttrøyk bidrar til å gjøre øvelsen mer realistisk.

Lokalt politi - knapt gjenkjennbare i fullt antiterrorutstyr - kommer raskt til stedet. De stormer inn, overrumpler og tar ut gjerningsmannen mens han lader om.

Et ukjent antall skadde og drepte ligger spredt rundt om, og det er bråttom for ambulansefolkene å være på plass så snart de får klarsignal fra politiet med beskjed om at terroristen er uskadeliggjort.

12 NoFo-elever stiller som markører og roper og bærer seg for å stresse hjelpemannskapene mest mulig, men det tar ikke lang tid før de første bæres ut og bort i ambulansen.

Etter denne første runden, samles mannskapene til evaluering - før det er på'n igjen og gjøre den samme øvelsen en gang til for å øve på det som ikke var helt bra første gang.

Etterpå øves det på et annet scenario - med gjerningsmann bevæpnet med kniv, men denne gangen kommer ambulanse og brann før politiet.

- Det blir annerledes mot en mann bevæpnet med kniv. Her har mannskapene kanskje mulighet til å gjøre noe sjøl, enten til å uskadeliggjøre gjerningsmannen eller holde vedkommende på avstand. Særlig vil brannfolkene ha forskjellig utstyr å hjelpe seg med, sier vertskap og arrangør av øvelsen, politiførstebetjent Anders Magne Ormset.

Etter 22. juli har en innsett behovet for øvelser også av denne typen, sjøl om en aller helst håper at en ikke kommer borti slike situasjoner. Uansett er det greit å være føre var.