Det har vært stort press på sykehjemsplasser i Sunndal det siste året.

I et leserinnlegg som for noen uker siden sto på trykk i Aura Avis skrev Anne Jorunn Tøftvang om sin mor, som da hadde ligget ferdigbehandlet på sykehuset i Molde i mer enn to uker. Sunndal kommune hadde ikke kapasitet til å ta imot henne, ettersom det ikke fantes ledige sykehjemsplasser. Kapasiteten ved korttidsavdelinga har vært sprengt, som følge av ombyggingen av aldershjemsavdelinga og nedleggingen av bofellesskapet.

Allerede før leserinnlegget sto på trykk hadde pleie- og omsorgssjef Anne Berit Vullum tatt kontakt med rådmann Per Ove Dahl og varslet om situasjonen. Hun sier at presset på sykehjemsplasser var veldig stort rundt jul og ikke minst etter jul. To-tre pasienter hadde på den tida ligget på sykehusene over litt lengre tid, uten at kommunen var i stand til å ta imot dem. Etter hvert ble det klart at situasjonen ikke kom til å løse seg, uten at tiltak ble iverksatt.

Ei arbeidsgruppe ble nedsatt for å se på muligheter for å utvide kapasiteten med en midlertidig avdeling ved helsetunet. Ei prosjektgruppe er også nedsatt, med rådgiver Britt Iren Bæverfjord som prosjektleder. Flere ulike løsninger har vært vurdert; midlertidig leie av lokaker, eventuelt en brakkeløsning.

- Men det blir ikke så effektiv drift av det, sier rådmann Per Ove Dahl.

Åtte rom

Tjenesten sjøl kom med løsningen:

Administrasjonen flytter ut av sine romslige kontorer - og flytter inn i brakker, som skal plasseres i området ved inngangspartiet til Helsetunet. Her skal både pleie- og omsorgssjefen og hennes to rådgivere, faglig rådgiver Bæverfjord og økonomisk rådgiver Evy Austad, holde til. Det blir også et vaktrom i brakka.

Grepene som gjøres vil frigjøre åtte rom, som planlegges bygget om til sykehjemsrom.

- Da får vi en veldig god løsning, tror Dahl. Han legger til at en slik løsning også vil være kostnadseffektiv. Det legges opp til samdrift med avdeling A. Likevel er det snakk om et betydelig økonomisk løft for å få løsningen på plass.

- Det blir noen millioner, både på driftsbudsjettet og investeringsbudsjettet, sier rådmannen.

Politisk behandling

Løsningen må vedtas politisk. Det skal utarbeides driftsbudsjett, investeringsbudsjett, bemanningsplan og romplan for løsningen - som skal legges fram for politisk behandling. Og det skal gå raskt. 1. mars får økonomi- og planutvalget saka på bordet, to dager seinere skal den opp i oppvekst- og omsorgsutvalget. Kommunestyret fatter vedtak i møtet 17. mars.

Ettersom det i forskriftene stilles krav om toalett på rommene, må det en ombygging til. Selv om rommene helt inntil slutten av 90-tallet var i bruk som sykehjemsrom, og det fortsatt er både vask og uttak til toalett på enkelte av rommene, vil arbeidet ta litt tid.

Men 1. september skal den nye avdelingen etter planen kunne tas i bruk.

Det koster kommunene rundt 4300 kroner per døgn å ikke kunne ta imot ferdigbehandlede pasienter fra sykehusene. Å ha dem på helestunet koster cirka halvparten så mye. I 2015 betalte Sunndal kommune nærmere 700.000 kroner til sykehusene.

Rådmannen orienterte kommunestyret om arbeidet onsdag.