Det har vært stort press på sykehjemsplassene i Sunndal det siste året. Rådmann Per Ove Dahl orienterte i kommunestyret om arbeidet som er gjort for å skaffe flere plasser. Nå foreslås det å bygge om flere kontor i administrasjonsfløyen ved helsetunet til sykehjemsrom.

- En veldig god løsning, tror Dahl.

Edgar Gundersen (Ap) var den første som tok ordet etter orienteringen onsdag, og sa at han ikke ville dele ut blomster for løsningen enda.

- I altfor lang tid har denne saka vært et gnagsår for Sunndal kommune.

Gundersen ba administrasjonen om å sette inn enda et gir for å sikre at Sunndal får flere sykehjemsplasser så raskt som mulig. Gundersen ga også uttrykk for at han mener politikerne ikke har vært godt nok orientert om situasjonen. Ap-politikeren er medlem i oppvekst- og omsorgsutvalget, som var på omvisning og fikk en orientering om situasjonen i pleie- og omsorgstjenesten tidligere i januar.

- Jeg fikk kaffen i vrangstrupen da jeg slo opp Aura Avis fem dager seinere. Jeg likte ikke det jeg så.

- Skuffet og forbannet

Synnøve Helland (Sp) gikk enda lenger.

- Jeg må si jeg er skuffet. Jeg synes det er mangel på kontroll, sa Helland.

Hun la til at en delrapport om hvor mange sykehjemsplasser det er behov for i Sunndal, har vært etterspurt siden i fjor vår, men den foreligger ennå ikke.

- Så noen er det som ikke har gjort jobben sin. Jeg må si det er vanskelig når folk kommer til meg og spør hvorfor vi ikke har gjort jobben vår som politikere. Så jeg svarer at vi virkelig har forsøkt. Men noen desinformerer oss. Vi vet ikke. Jeg er skuffa og forbanna, rett og slett. Det er tøft å være politiker og prøve å ta ansvar.

- Har ikke skjult noe som helst

Rådmann Per Ove Dahl svarte med en skikkelig kraftsalve.

- Jeg kan ikke oppfatte dette som annet enn  sterk kritikk mot rådmannen. Vi har ikke skjult noe som helst.

Han understreket:

- Dere kan ikke mene på alvor at dere ikke har kjent til situasjonen i pleie- og omsorgstjenesten. Den har dere kjent godt til, og vært godt orientert om. Vi har informert løpende om situasjonen. Jeg føler sterkt behov for å understreke at administrasjonen gjør som kommunestyret bestemmer. Jeg synes det er sterkt urettferdig at vi får kritikk for ikke å følge opp kommunestyrets ordrer, det gjør vi i aller høyeste grad. Vi har satt igang et planarbeid for å vurdere behovet for sykehjemsplasser i framtida, slik kommunestyret har bedt oss om å gjøre. Og når vi ser at situasjonen tilspisser seg og at det er behov for strakstiltak, setter vi umiddelbart i gang et arbeid. Her har vi vist handlekraft. Jeg mener vi har jobbet effektivt og raskt. Så her vil jeg forsvare meg.

Rådmannen la til at Sunndal har et godt pleie- og omsorgstibud, og at kommunen har greid å skaffe sykehjemsplasser til alle som trenger det.

- Men det har gått ut over avlastningstilbudet, siden vi har måttet bruke korttidsavdelingen som buffer.

Stig Rune Andreassen (Frp) viste til at han allerede i september i fjor i en interpellasjon ville ha med seg kommunestyret på å få utarbeidet en utredning for å klargjøre behovet for nye sykehjemsplasser.

- Vi ble nedstemt så det sang, minnes han, og legger til at han er sikker på at utredningen ville vært ferdig i dag dersom det hadde vært gitt grønt lys den gangen.

Ut på anbud?

Flere i kommunestyret tok til orde for å gi administrasjonen fullmakt til å sette igang anbudsprosessen, allerede før saka er lagt fram for politisk behandling og finansiering er på plass. Dette for å sikre fortgang i prosessen. De så for seg et forbehold om kommunestyrets godkjenning i anbudsutlysningen. Gruppelederne skulle onsdag ettermiddag samles for å komme fram til en ordlyd i et forslag til vedtak.

Rådmannen skisserte følgende framdrift: 1. mars får økonomi- og planutvalget saka på bordet, to dager seinere skal den opp i oppvekst- og omsorgsutvalget. Kommunestyret fatter vedtak i møtet 17. mars. Kontorene i administrasjonsfløyen må bygges om - og målet er å kunne ta i bruk den nye avdelingen 1. september.