Utkastet til intensjonsavtale mellom Sunndal og Nesset ble lagt fram for kommunestyret til informasjon og drøfting onsdag. Politikerne ble oppfordret til å komme med innspill som vil legge føringer for det videre arbeidet med avtalen.

Flere politikere kom med innspill.

Ikke flertall for Sunndal

Erling Outzen (SV) ville ha med seg kommunestyret på et vedtak om at det skal holdes fast ved navnet Sunndal - uansett om det blir sammenslåing med Nesset kommune, om det blir visse grensejusteringer i forhold til nabokommunene, eller om Sunndal kommune skal fortsette med sine nåværende grenser.

Han viste blant annet til den sterke sunndalsidentiteten.

- Folk i Nesset har ikke den samme, sterke, lokale identiteten. Nesset er ikke en egen bo- og arbeidsmarkedsregion som Sunndal. I Nesset er det mer sprikende og spredt. Har de lyst til å bli sunndalinger, ja, da kan vi være åpne for det. Men vi skal ikke gi opp den gode sunndalsidentiteten, sa Outzen.

Han fikk tolv stemmer for forslaget - som dermed falt for flertallets femten. Det betyr at det ikke legges som føring for det videre arbeidet med intensjonsavtalen at en eventuell ny kommune skal ha navnet Sunndal.

Outzen fikk heller ikke flertall for at antall kommunestyrerepresentanter må økes i en eventuell sammenslått kommune. Han så for seg minst 45 representanter, omtrent på samme nivå som dagens nivå i de to kommunene.

Imidlertid ble det siste forslaget hans vedtatt med 23 mot fire stemmer - hvor han understreker at teksten i intensjonsavtalen må formuleres på en konkret, saklig og nøytral måte. Outzen viste i møtet til det han omtaler som påstander av argumenterende karakter i forslaget til intensjonsavtale mellom de to kommunene.

- Kommunen kan ikke sende ut et skriv som er argumenterende for det ene forslaget. Det som sendes ut til husstandene skal være ren informasjon, ikke argumentasjon.

Flere var i kommunestyret opptatt av navnediskusjonen som har gått høyt den siste tida.

Arne Drøpping (KrF) foreslo på vegne av H, V og KrF at det kan utsettes til etter folkeavstemningen å fastsette kommunenavn og kommunevåpen. Han viste til at navnet på den nye kommunen skaper strid, og at fokuset blir på navnet - ikke innholdet i avtalen. Forslaget fikk imidlertid bare fem stemmer, og ble ikke vedtatt.

Trygve Stavik (Ap) mente det er viktig at motstanden mot Aura-navnet tas på alvor.

- Står navnet i intensjonsavtalen, blir det garantert et nei til sammenslåing fra Sunndal, sa han.

Vil avvikle særfond

Kommunestyret i Sunndal mener særfond for enkeltbygder skal avvikles, og goder fordeles på hele kommunen. Dette ble vedtatt etter forslag fra Stavik, med 16 mot 11 stemmer.

- Slike fond, der enkeltbygder tar kraftpengene og sender til egen bygd, er lite solidarisk. Her gjør vi det ikke slik, sa Stavik.

Partifelle Jonny Meland stemte i:

- I Norge har vi fjernet "lordmanship" for lenge siden. Det er totalt uakseptabelt i en ny kommune at noen skal sitte med særrettigheter til fjell, penger og fond.

Erling Rød (Frp) minnet imidlertid om at det er knyttet særskilte vilkår til de fondene.

- Jeg tror ikke vi greier å få tak i de skillingene.

Fjellstyre

Edgar Gundersen (Ap) fikk med seg et flertall i kommunestyret på et vedtak om at at videre forhandlinger skal bindes opp til et felles fjellstyre for statens grunn i den nye kommunen.

Arbeides videre

Nå skal det arbeides videre med intensjonsavtalen. Kommunestyret i Nesset møtes den 18. februar, og skal da som Sunndal drøfte utkastet til intensjonsavtale.