I etterkant av budsjettmøtet i desember i fjor oppsto det usikkerhet rundt framtida for den lokale legevakta på kveld. Noen representanter i kommunestyret hadde ikke fått med seg at nedleggelse av den lokale kveldsvakta lå inne i formannskapets kuttliste til budsjettmøtet. Andre mente at vedtaket som ble gjort ikke innebar nedleggelse, men at ordningen skulle vurderes i forbindelse med den bebudete økonomiske gjennomgangen i kommunen.

I etterkant av budsjettmøtet i desember fikk legene beskjed fra administrasjonen om at dagens legevaktordning skulle avsluttes 28. januar i år og overføres til den interkommunale vakttjenesten i Molde. Både leger og politikere reagerte med det resultat at vaktordningen har fortsatt som før i påvente av ny politisk behandling.

Ber om penger

Utvalget for helse og omsorg behandlet saka på tirsdagens møte. Der ble et forslag som sikrer dagens legevaktordning – i første omgang fram til 1. juni – enstemmig vedtatt. Det var utvalgsleder Svein Roset som fremmet forslaget som ber kommunestyret bevilge penger slik at dagens ordning kan opprettholdes fram til det er klart hva det blir til med kommunereformen for Nesset.

«Legevaktordningen må sikres på best mulig måte for innbyggerne i Nesset kommune i den pågående kommunereformprosessen. Det bør derfor vurderes å opprettholde dagens legevaktordning for å ha et best mulig forhandlingsgrunnlag både for legevaktordningen og helsesenterfunksjonen i Eidsvåg i en framtidig kommunesammenslåing.»

Saka går nå videre til kommunestyret.

– Bør fortsette

Legene har på oppfordring fra administrasjonen uttalt seg om framtida for legevaktordningen. André Liepelt mener dagens ordning bør fortsette. Han mener innbyggerne ikke bør ha lengre reisetid til legevakta enn 45 minutt. Det som kan tale mot dagens ordning er avvikling av permisjoner og ferie. Liepelt viser til at han taper rundt 200.000 kroner i året på vaktbortfall, men  at arbeidsmengden omtrent vil være den samme.

Søren Roshave Madsen skriver også at kort reiseveg til legebehandling er viktig, og at fortsatt lokal legevakt vil øke kommunens sørvisnivå. Også Madsen peker på svakheter med dagens ordning. Spesielt når det oppstår sjukdom blant legene, og i perioder med ferie og permisjoner. Han viser til til at det har vært episoder med turnuslege på vakt uten noen anne legeassistanse. Han mener dette er uakseptabelt.

«Cowboy-kontor»

Lege Kjersti Hestad Kvernberg viser i sin uttalelse til den generelle sårbarheten i dagens vaktordning ved legekontoret, og at dette har gitt utfordringer blant annet i forbindelse avvikling av sommerferie. Hun viser til at det sommeren 2014 ble planlagt at to leger (fastlegevikar og turnuslege) skulle jobbe alene i to uker. Hun forsøkte å antyde at dette kanskje kunne bli travelt hvis en av legene ble sjuk og turnuslegen ble alene i noe av perioden.

«Planen ble likevel opprettholdt, fastlegen ble syk og turnuslegen ble alene i noe av perioden (til en vikar heldigvis var mulig å få tak i). Undertegnede har mottatt kommentar fra annen lege som har jobbet her og kommet med sykemelding at legen har følt seg lite forstått og at legen aldri mer ville jobbe i Nesset. Ryktet sier at vi er et «cowboy-kontor» – ja det ordet var brukt – og at dette svekker rekrutteringa av leger til Nesset. Undertegnede har sjøl vært sykemeldt fra vakter i løpet av svangerskap uten å motta forståelse for det,» skriver Hestad i sitt innspill til utvalget for helse og omsorg.

Til debatten rundt legevaktordningen på kveld mener Hestad at kommunen må fremme saka politisk, sikret et endelig vedtak og unngå omkamper. Dersom ordningen med lokal legevakt avsluttes, sies den opp med to måneders varsel.

«Tidsmessig ville det det for eksempel kunne gå å avslutte ordningen per 1. mai 2016 slik at det blir etablert interkommunalt vaktsamarbeid før sommerferien som er den mest sårbare tida på året».