Det er som et resultat av tilskudd fra Næringssamarbeidet Sunndal-Surnadal (SuSu-programmet) de nye arbeidsplassene kan komme.

Det var et stolt styre for næringslivssamarbeidet som fredag var samlet til en foreløpig oppsummering på Sunndalsøra.  SuSu-programmet ble etablert i 2013 og skal gå over fire år. Bakgrunnen for næringssamarbeidet er de felles utfordringene regionen står over for når det gjelder rekruttering, befolkning og sysselsetting. Målet med programmet er å tilføre kommunene en sterkere utviklingskraft, og å utvikle en mer attraktiv bo- og arbeidsmarkedsregion. Sunndalsordfører Ståle Refstie er styreleder for programmet mens ordfører Lilly Gunn Nyheim i Surnadal er nestleder. Økonomiske hovedbidragsytere er de to kommunene med fylkeskommunen som støttespiller.

Styret består av to representanter oppnevnt fra næringslivet og to fra formannskapene i hver kommune. I tillegg deltar rådmannen i begge kommuner og en representant fra fylkeskommunen som observatør. Samlet ramme for tilskudd er på 2,2 millioner kroner per år.

Har 80 arbeidsplasser som mål

Ved utgangen av 2015 hadde SUSu-programmet bevilget 2,7 millioner kroner til utviklingstiltak i lokale bedrifter. Styreleder Ståle Refstie sier man med nesten 60 arbeidsplasser på gang, ser at målet om 80 nye arbeidsplasser i løpet av programperioden er innen rekkevidde.

- Alle tiltakene som har fått støtte er i regi av lokale bedrifter. Dette bekrefter at hovedstrategien vår om å satse på det lokale næringslivet er riktig. De prosjektene som som har fått støtte viser at vi har et framoverlent og variert næringsliv i Surnadal og Sunndal. Det lover godt for fortsettelsen, sier Refstie og får samtykkende nikk Nyheim.

Det er fortsatt godt med midler tilgjengelig for bedriftsretta tiltak, og bedrifter i begge kommunene oppfordres til å ta kontakt dersom de har utviklingstiltak på gang.

- Vi er ikke altfor formelle i kravet til søknader. Det er bare å ta kontakt med kommunenes næringsavdelinger, sa Refstie.

- Har fått opp øynene

Representantene fra næringslivet som var til stede på fredagens møte uttrykte seg alle positive til programmet.

- Etter en litt treg start har bedriftene nå fått opp øynene for mulighetene SUSu-programmet kan by på, sier Tine Grytnes.

Svein Erik Nilsen er daglig leder for Surnadal Transport. Han har vært med i styret siden starten, og bekrefter at programmet nå er kommet opp på et nivå som fungerer veldig bra.

- Programmet er et godt verktøy for samarbeid mellom næringsliv og kommune og har bidratt til en bedre dialog.

Lars Løseth fra Amfi sier han er imponert over at styret for programmet evner å se begge kommunene som en enhet, og at engasjementet for de ulike prosjektene er like stort hos alle uansett i hvilken kommune prosjektet har sitt opphav.

Også fylkeskommunens observatør, Øyvind Tveter viste til det viktige samarbeidet på tvers av kommunegrensene som SUSu-programmet står for.

_ I regi av SUSu-programmet er det også utviklet en ny møteplass for lokalt næringsliv i form av kombinerte bedriftsbesøk og nettverkstreff hos sentrale bedrifter. Når det gjelder arbeid med rekruttering er det årlige Trondheimstreffet, sjekknordmøre.no og magasinet Utpågang de viktigste tiltakene som programmet har arbeidet med så langt, oppsummerte Ståle Refstie og Lilly Gunn Nyheim.