Rindal kommunestyre vedtok i forrige uke å gå videre med forhandlinger om intensjonsavtaler for kommunesammenslåing i to parallelle løp.

Det forhandles om Orkdalsalternativet med Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun, Snillfjord og Rindal.

I dette alternativet har Rindal kommune fått tilsendt vedtak fra kommunestyremøte i Agdenes samme dag. De forhandler også om Orkdalsalternativet, og varsler at en framforhandlet avtale skal brukes som grunnlag for innbyggerinvolvering satt opp mot utredningen "Agdenes som egen kommune".

Agdenes kommunestyre varsler vedtak i saka i kommunestyremøte 29. juni.

Agdenes får et enklere løp enn Rindal som altså forhandler parallelt om to alternativer i tillegg til alternativet om Rindal som egen kommune.

Partene i Orkdalsalternativet møtes til forhandlinger allerede førstkommende tirsdag.

Det andre alternativet for Rindals del er Nordmørsalternativet med forhandlinger med Surnadal og Halsa.

- Folk stusser kanskje over at vi legger så mye arbeid i disse forhandlingene all den tid kommunestyret har et uttalt ønske om å bestå som egen kommune, men dette er jo noe vi er pålagt fra sentralt hold, påpeker Rindal-ordfører Ola Heggem.

Rindal Høyre la fram forslag i kommunestyremøtet om at for å kunne gå i forhandlinger om Nordmørsalternativet, stiller Rindal kommune krav om at de øvrige deltakerkommunene gjør formelle vedtak i sine kommunestyrer om at den nye kommunen skal bli en del av Sør-Trøndelag eller av en framtidig sammenslått region for Trøndelag og de øvrige tilgrensende deler av Midt-Norge.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Rindal-ordføreren understreker at et slikt vedtak i Halsa og Surnadal må komme raskt for at de skal kunne kjøre forhandlinger i de to alternativene så parallelt som mulig.

Senterpartiet foreslo et tilleggspunkt der de viser til vedtatt kommuneplan der Nordmørsalternativet ikke innbefatter Halsa kommune. Forhandlingsutvalget rapporterer til kommunestyret slik at dette forholdet kan vurderes fortløpende.

Senterpartiets forslag ble også enstemmig vedtatt, og åpner altså for at Rindal kan ende opp i kommune med Surnadal og Halsa - på betingelse av at en slik kommune i framtida blir del av Trøndelag.

Forhandlingsutvalg for begge alternativene blir ordfører Ola Heggem, varaordfører Magnar Dalsegg og opposisjonsleder Line Flåtten - med rådmannen eller stedfortreder for henne som sekretær.

I Rindal tas det sikte på å gjennomføre innbyggerundersøkelse eller folkeavstemning i løpet av april-mai.

Kommunestyret vil ta endelig stilling til tallet på alternativer og framgangsmåte for innbyggerinvolvering når resultatene fra forhandlinger om intensjonsavtaler foreligger.

Rindal kommunestyre ga også høringsuttale i Trøndelagsutredninga i samme møte.

Rindal kommune stiller seg positiv til at de to fylkene i Trøndelag slår seg sammen til et nytt Trøndelag fylke.

De minner samtidig om at Rindal med rundt 2050 innbyggere formelt søkte om å bli overført fra Møre og Romsdal til Sør-Trøndelag i 2015.

Rindal kommune konstaterer også den økende interessen på Nordmøre for å vurdere fylkestilhørighet til Trøndelag og ber om at det legges aktivt til rette for at flere kommuner på Nordmøre ganske raskt kan innlemmes i det ny Trøndelag.

Det kommenteres i uttalelsen at intensjonsplanen gjerne kunne ha en klarere intensjon om å bidra til ei god utvikling av samfunns- og næringsliv i alle deler av det nye fylket. "For at Midt-Norge skal kunne bli en særlig slagkraftig region, må det til et godt samspill mellom by og bygd, for på den måten å tilby arbeidsplasser, infrastruktur og tjenestetilbud til alle. Ellers vil innbyggerne i utkantene i den nye landsdelen lett kunne oppfatte sammenslåinga som enda ei omdreining på sentraliseringsskruen, og det var vel ikke meninga?" heter det i uttalelsen.