Surnadal kommune har et mindreforbruk i 2015 på vel 16 millioner kroner. Netto driftsresultat blir på knappe fem. Pengene ønsker rådmann og økonomisjef å sette inn på disposisjonsfondet.

I oktober i fjor så kommunen ut til å styre mot et underskudd på vel 12 millioner. Men for en gangs skyld gikk regnskapstallene kommunens veg i avregningen ved nyttår. Økt rammetilskudd, økte statlige overføringer og mer skatt en budsjettert er sammen med langt lavere utgifter til pensjonsavsetninger årsaken til det gledelige resultatet.

- Sammen med økte inntekter har budsjettdisiplinen i kommunen bidratt til at vi for 2015 får et langt bedre regnskap enn forventet. Vil gjerne skryte av enhetene,  sier rådmann Knut Haugen.

Overraskende

Dette positive økonomiske resultatet har vært vanskelig å forutsi tidligere. Det er først nå når avregningene er gjort de positive tallene trer fram. Det eneste rådmannen sier kommunen kunne gjort var å ta litt mer i når det gjaldt økte overføringer til flyktninger, som økte med fire millioner kroner mer enn budsjettert, men kommunen valgte å ta det sikre før det usikre.

- Dette kommer av at vi får hele årstilskudd per flyktning, sjøl om de kommer seint på året, sier Håskjold.

Maner til måtehold

Rådmanmnen og økonomisjefen håper politikerne nå ikke faller for fristelsen til å ta på seg spanderbuksene. Det positive sammenfallet av inntektsøkninger kommer trolig ikke til å gjenta seg neste år, og ihvertfall ikke den lave pensjonskostnaden utregnet i år. I tillegg minker konsesjonskraftinntektene tildels kraftig og er usikre for åra framover, så kommunen trenger penger på bok, mener de.

- Økonomien er forstastt stram for 2016 og åra framover. Det budsjett politikerne la for 2016 er vi nødt til å følge, sier Haugen.

Det netto driftsresultatet på 4,99 millioner gir en driftsmargin på 0,99. Anbefalt driftsmargin er 1,75.

- Vi er et stykke unna der vi bør være, sier Haugen.