Fredag møtte fylkesutvalget og administrasjonen i Møre og Romsdal politikerne på Mørebenken, og ett av temaene var statlige arbeidsplasser i fylket. I den forbindelse var ordfører Ståle Refstie og prosjektleder Asbjørn Tronsgård spesielt invitert for å orientere om planene for å etablere et soningssenter for kvinner i Sunndal.

De siste åra er det lagt ned et stort arbeid for å sette Sunndal på kartet – overfor sentrale politikere, departement og direktorat. Det har vært løftet fram at Sunndal har mange fortrinn som kan komme til nytte ved en slik etablering, blant annet et velfungerende asylsøkermottak, som gjennom tjue år har utviklet mye kompetanse som vil kunne overføres til et soningssenter. En rekke andre tjenester har også kompetanse i å håndtere folk i krise.

Det er behov for flere fengselsplasser for kvinner.

1. februar i år satt 3816 personer fengslet her i landet, 220 av dem var kvinner. Det er fire reine kvinnefengsler i Norge, Bredtveit, Ravneberget, Søndre Vestfold og Kragerø, med til sammen 149 plasser. Kriminalomsorgsdirektoratet har fastslått at kvinner ikke bør sone sammen med menn, men 1. februar satt likevel 86 kvinner i fengsler hvor det også er mannlige innsatte.

– Den nye kapasitetsplanen for kriminalomsorgen skal vedtas i år. Samtidig ønsker fylkeskommunen flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal, påpeker Refstie. Han tror derfor prosjektet i Sunndal kommer til rett tid.

– Politikerne på Mørebenken ga vel inntrykk av at de synes dette er interessant, sier Refstie.

Han understreker imidlertid at det er et langt lerret å bleke før en kan lande et slikt prosjekt.

– Nå må vi samordne oss med fylkeskommunen og gjøre et felles arbeid. Vi må komme oss i posisjon, sier ordføreren.

Else-May Botten (Ap) på Mørebenken likte hva hun fikk høre fredag.

– Jeg synes dette var et godt gjennomarbeidet forslag og et forslag jeg likte godt. Her har de truffet en viktig nerve av et behov for gode soningsforhold for kvinner og bygd opp et konsept rundt allerede eksisterende kunnskap i sunndalssamfunnet.

Hun legger til:

– For oss blir det viktig å følge dette prosjektet videre og bidra til å få det realisert fra Stortingets side.Og det var bra de understreket at dette ikke skal konkurrere med hverken Hustad fengsel eller nytt fengsel i Ålesund. Sunndal er midt mellom to regioner innenfor kriminalomsorgen og er derfor godt plassert til å være et godt tilbud for de som skal til soning fra disse områdene.