Som tidligere omtalt i Driva fikk Helse og Sosialbygg AS utbetalt én million kroner for ekstrakostnader med å bygge ny ambulansestasjon i sentrum i stedet for på Håsøran. Et uavhengig konsulentfirma konkluderte seinere med at det ikke ble dyrere, men derimot billigere å bygge i sentrum.

Økonomi- og planutvalget i Sunndal skulle i begynnelsen av mars behandle saken. Rådmannens instilling var at utvalget skulle godkjenne at tilskuddet på en million kroner var utbetalt. I forslaget til vedtak ble det videre påpekt at det var kritikkverdig at ikke kostnadsberegninger hadde blitt utarbeidet, samt at tilskuddet ble utbetalt uten at merkostnadene var dokumentert.

Men kontrollutvalget satte foten ned - og ba om en utsettelse. Utvalget mente saken ikke hadde vært forsvarlig behandlet. Saken ble utsatt.

Kontrollutvalget ba i slutten av februar rådmannen om svar på en rekke spørsmål. Nå har rådmannen svart med en grundig redegjørelse over ni sider.

Erklærer seg inhabil

- Det har utvilsomt skjedd flere saksbehandlingsfeil i denne saken. Rådmannen påtar seg ansvaret for det som  har skjedd. Jeg ser alvorlig på saken, og har iverksatt tiltak for å forhindre at lignende feil kan skje igjen, skriver rådmannen i svaret.

Han legger til at det ikke er noe som tyder på at avgjørelsen i denne saken innebærer noen økonomisk fordel for de som har vært involvert i den eller noen som står disse nær.

- Det er heller ingenting som tyder på at det har skjedd noe ulovlig i saken.

Han fortsetter:

- Rådmannen må imidlertid være forberedt på kritikk når saken skal behandles i kontrollutvalget og kommunestyret. Selv om slik kritikk kan sees på som en del av rådmannsjobben, vil den kunne oppleves som en ulempe og medføre tap av anseelse.

Dette, sammenholdt med det faktum at kontrollutvalget har reist innsigelse mot rådmannens habilitet, gjør at han velger å erklære seg inhabil i den videre behandlingen av saken.

Kommunestyret har tidligere erklært rådmannen habil i saken. Erling Rød (Frp) tok i september i fjor til orde for å erklære rådmannen inhabil på grunn av sin tidligere involvering i saken.

Flere punkter

I brevet gjennomgår rådmannen innledningssvis hendelsesforløpet i saken. Dette for å dokumentere at kommunen har forholdt seg til de ulike aktørene på en ryddig måte. Han mener også gjennomgangen er nyttig for å forstå kompleksiteten i saken.

Kontrollutvalget har blant annet sagt at utredningen som ble lagt fram for politikerne i økonomi- og planutvalget vedrørende merkostnaden ved å bygge ambulansestasjonen i sentrum framfor på industriområdet, var mangelfull.

- Det er lett å se i ettertid at kostnaden (...) burde vært bedre utredet. Vi burde foretatt egne utredninger av forskjellene, skriver rådmannen blant annet.

Kontrollutvalget har stilt spørsmål ved hvorfor det ble utbetalt tilskudd uten at det forelå et byggeregnskap eller dokumentasjon eller ekstern bekreftelse på at det forelå merkostnader.

- Det ble utvilsomt gjort en stor feil da tilskuddet ble utbetalt uten at anmodningene om utbetaling ble kontrollert mot vedtaket i økonomi- og planutvalget og uten at det ble stilt krav om dokumentasjon på merutgiftene (...). Rådmannen beklager dette sterkt.

Anser saken som avsluttet

På spørsmål om det nå er innhentet dokumentasjon på merutgifter eller et byggeregnskap som er bekreftet av regnskapsføreren eller revisoren i selskapet, svarer rådmannen at kommunen i november 2014 fikk et prosjektregnskap som ikke var bekreftet.

- Både plansjef og rådmann har i mars 2016 henvendt seg til Helse & Sosialbygg og bedt om et revisorbekreftet regnskap for prosjektet. Vi får da beskjed om at Helse & Sosialbygg anser saken om bygging av ny ambulansestasjon på Sunndalsøra som avsluttet, og at selskapet ikke kommer til å skaffe til veie mer dokumentasjon i denne saken.

Kontrollutvalget spør også hvorfor området rundt ambulansestasjonen er asfaltert for kommunens regning. Rådmannen svarer at det i drøftingene med utbyggeren om festeavtalen ble vist til at Rindal kommune fikk dekket alle kostnader utenfor selve bygget i forbindelse med et tilsvarende ambulanseprosjekt i Rindal sentrum. Imidlertid ble det ikke avtalt at kommunen skulle dekke utbyggerens kostnad til asfaltering i festeavtalen i Sunndal, sier rådmannen. Helse & Sosialbygg ble derfor fakturert for den delen av asfalteringa som gjelder bygget.

- Helse & Sosialbygg har imidlertid gitt beskjed om at fakturaen ikke vil bli betalt, skriver rådmannen.

- Dette begrunnes med at de anser saken om bygging av ny ambulansestasjon som avsluttet og kravet som feil og foreldet. Det vises også til at det var avtalt med rådmannen at "Rindalsmodellen" skulle legges til grunn, og at det var gjort avklaringer med kommunalteknisk tjeneste på forhånd rundt asfaltering.

Les hele svaret her.