Hvem har vel ikke ved en eller annen anledning hørt voksne som har uttalt til barn noe liknende som at «oppfør deg fint nå, eller så kommer politiet og tar deg!».

Man skremmer altså barn ved å true dem med at politiet kommer og tar dem dersom de ikke hører etter og oppfører seg fint. Barna vil da lære seg at politiet er noe «skummelt» og «farlig», at politiet er noe som de bør frykte og passe seg for.

Hvilket naturligvis er det stikk motsatte av hva barna bør lære om politiet, nemlig at politiet er der for å være til hjelp. At de skal beskytte folk- og sørge for at samfunnet vi lever i er trygt.

Politiet i Orkdal, Skaun, Agdenes, Meldal, Hemne og Snillfjord går nå ut på Facebook og advarer foreldre mot å si sånt til barna sine.

Bakgrunnen for Facebookinnlegget er at «Charlie30» under en fotpatrulje på Amfi Orkanger nylig overhørte en voksen kvinne si til et lite barn at «se, politiet. Nå må du gå ordentlig, eller så kommer de og tar deg!», hvorpå barnet hennes naturlig nok stirret engstelig på politipatruljen.

Det er akkurat slike ting som dette de nå advarer mot.

– Ikke gjør sånn! Ikke fortell barn at politifolk er farlige. Vi opplever barn som har helt panikk i baksetet fordi de tror politiet skal «ta dem» fordi de ikke har bilbeltet ordentlig på seg, skriver de på sin Facebook-side.

At barn lærer at de skal være redde for politiet kan få svært alvorlige følger. Politiet forteller om noe av det som dette kan føre til:

– Barn kan gjemme seg for politiet som leter etter dem, eller det som verre er, barn kan unnlate å varsle om vold, overgrep og mishandling i hjemmet.

I innlegget understreker de at det er få eller ingen oppdrag som engasjerer politifolk så mye som når barn trenger hjelp, på samme måte som at nettopp dette som er de vanskeligste oppdragene å takle for dem når det går galt og de ikke får berget barnet. De kommer derfor med følgende bønn til foreldre og andre:

– Lær barna om politiet, om vår rolle i samfunnet, og lær dem å ta kontakt med oss.

Politiets hovedoppgaver er å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet samt å etterforske lovbrudd.