Kommunalminister Jan Tore Sanner karakteriseres på Nordmøre som en dårlig taper. Dagen etter at mange kommuner sa nei til å slå seg sammen med naboene i større og mindre allianser, truer kommunalministeren med tvang. Han sier det er flertall på Stortinget for å reduseres antallet kommuner, og at det er flertall for at det kan skje med tvang. Han oppfordrer derfor politikerne i Kommune-Norge til å vise lederskap og søke sammenslåing på tross av det folket sier. Politikerne på Nordmøre frykter sjølsagt den ytterste konsekvensen og flertallet av dem tviler på at resultatet etter folkeavstemningene blir stående i lang tid framover.

– Når Sanner sier kommunene skal slå seg sammen på tross av folkeviljen er han i utakt med folket. Han utøver dårlig lederskap. Og resultatet i avstemningene kommer på grunn av en stresset reform, sier ordførerne i ordførerkollegiet på Nordmøre, Orkidé.

Vil ha egen kommune

Innbyggerne i kommunene Sunndal, Averøy, Aure og Tingvoll har sagt klart fra at de ikke vil slå seg sammen med andre. Valgdeltakelsen i disse kommunene har også vært bra. Ordførerne i disse kommunene mener folket ønsker å bevare egen kommune fordi de har det godt som de har det, og ingen har klart å synliggjøre for dem hvilke gevinster de får ved å slå seg sammen i større enheter.

– Det har vært tidspress, ingen gulrøtter og et uavklart inntektssystem. Sanner har utvist dårlig lederskap, sier ordfører Ingrid Rangønes (Ap) i Averøy.

Men ordførerne frykter sammenslåinger kan komme allerede som en del av den forestående regionreformen som skal være på plass til 2020. Ordførerne sier igjen det er en stressreform og at rekkefølgen burde vært omvendt. Da mener ordførerne kommunesammenslåinger kunne kommet naturlig som en følge av den.

– Tror ikke regjeringa kommer til å forfølge kommunesammenslåinger før etter valget i 2017, sier ordfører Kjell Nergaard (Ap) i Kristiansund.

Flere muligheter

I kommunene Halsa, Surnadal og Kristiansund ønsker innbyggerne sammenslåing. Gjemnes har ennå ikke hatt avstemning, men på grunnlag av en innbyggerundersøkelse vil Gjemnes nå undersøke sammenslåingsalternativer som Nesset og Molde og holde folkeavstemning i juni.

– Vi ønsker å sondere flere muligheter, sier ordfører Knut Sjømæling (Sp) i Gjemnes kommune.

Døra er åpen

Kristiansund kan også bli et alternativ for Gjemnes, mens Halsa gjerne vil mot Hemne og Snillfjord sjøl om fjerdemann på det ønska laget, Aura har sagt nei. Ordfører Ola Rognskog (Sp) lukker likevel ikke døra for alternativet Rindal, Surnadal og Halsa som fikk tredje flest stemmer ved avstemningen i kommunen. Dette gleder ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal der flertallet av dem som stemte er for å slå seg sammen med naboene. Begge ordførerne venter nå spent på hva Rindal sier til alternativet.

– Vi holder døra på gløtt, sier Ola Rognskog.