Tirsdag gikk startskuddet for Nasjonalforeningen for folke-helsens årlige hoppetaukonkurranse, der over halvparten av landets barneskoler er med.

I år avholdes konkurransen i perioden 26. april-11. mai, og ved Halsa barne- og ungdomsskole var det tjuvstart mandag.

I løpet av to uker hopper barna tau i friminuttene og får poeng for antall minutt. Til slutt skal det kåres en nasjonal vinner som vinner aktivitetsutstyr til klassen. I tillegg blir det kåret

18 fylkesvinnere, og 38 vinnere av utstyrspremier, uavhengig av poengsum.

– Målet med konkurransen er å vise at fysisk aktivitet både er morsomt og bra for helsa, og fint kan kombineres med fag og undervisning, opplyser Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Fysisk aktivitet er viktig

Det er Nasjonalforeningens lokallag i Halsa; Halsa Demensforening, som står for opplegget ved Halsa-skolen.

– Med dette fokuserer vi på fysisk aktivitet, at dette er både viktig og artig. Fysisk aktivitet er viktig både for kropp, muskler og den psykiske helsa vår, fastslår leder i Halsa Demensforening, Tove Karin Halse Lervik.

Psykiatrisk sjukepleier Mari Moen Tjørstad forteller elevene om hvordan fysisk aktivitet også virker inn på den psykiske helsa, og poengterer at det er når man er ung man legger grunnlaget for hvordan helsa blir når en blir eldre.

– Fysisk aktivitet er viktig for den psykiske helsa vår; følelser, tanker og hvordan vi har det i hverdagen. Fysisk aktivitet gjennom for eksempel tauhopping gir også bedre samhandling på skolen, at vi lettere godtar forskjellene hos hverandre.

Det forebygger mobbing, virker positivt på konsentrasjonen, og man lærer hverandre bedre å kjenne. Det virker også positivt på humøret, sier Moen Tjørstad.

Engasjerer 100 000 barn

Etter en kort introduksjon av konkurransen og opplegget inne i amfiet, bar det ut på tauhopping for alle mann. Demensforeningen stilte også med frukt og smoothie til elevene, noe som var særdeles populært.

– Her gikk det fort unna ja, spesielt smoothien var populær, smiler Svein Grødal fra demensforeningen.

Hoppetaukonkurransen har vokst fra å engasjere 40 000 skolebarn i 2005 til over 100 000 barn i 2016. I Møre og Romsdal deltar 6 330 elever ved 103 skoler i Hopp for hjertet.

Tirsdag 10. mai skal Nasjonalforeningen, Halsa Demensforening, markere Verdens aktivitetsdag ved å arrangere hjertemarsj til Megardsvatnet.

– Da håper vi at folk stiller opp og deltar, sier Halse Lervik.