Lørdag morgen klokka åtte ble streiken i hotell- og restaurantbransjen trappet opp. Ansatte i over 200 nye bedrifter ble tatt ut i streik, og blant dem er flere i Driva-distriktet:

Trædalsstuene AS, Sunndalsøra, 5 ansatte

Trædal Hotell og Turistsenter AS, Sunndalsøra, 2 ansatte

Johansen Bakeri AS avd Hydrokantine, Sunndalsøra, 5 ansatte

Dronninga AS Sunndalsøra, 1 ansatt

Cafe Dan AS, Surnadal, 6 ansatte

– Det er stor mobilisering og stor støtte for streiken. Strikegrunnlaget er godt forankret i egen organisasjon, sier Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, til NRK.

Holder åpent

- Vi holder åpent, i alle fall denne uka og neste, så får vi se, sier daglig leder ved Cafe Dan, Dan Roger Pedersen. Lørdag formiddag bestemte han seg for å holde åpent søndag, 1. mai, en viktig dag for alle som driver kafe og restaurantvirksomhet.

- Det blir servert lammesteik, som planlagt, sier han.

Det er eierne sjøl som vil sørge for å holde hjulene i gang ved kafeen mens streiken pågår. Både ektefellen Ingrid og sønnen Jan Eilert vil bidra, opplyser Pedersen. I tillegg er det satt opp folk på ekstravakter, som vil arbeide som planlagt.

- Jeg har sjøl måttet ta meg fri fra arbeid på Talgø neste uke for å få dette til å gå opp, forklarer kafedriveren i Surnadal.

Pedersen legger til at han synes Cafe Dan rammes noe urettferdig av streiken, ettersom de ansatte allerede har de rettighetene som det nå streikes for. Retten til lokale lønnsforhandlinger er det viktigste kravet, ved siden av lønn.

- Hvis dette blir langvarig, kan det bli en vanskelig situasjon for mange, spesielt mindre bedrifter. Konsekvensen kan bli at de blir nedlagt, sier Pedersen.

Cafe Dan er relativt nyoppstartet, og åpnet dørene for ett år siden.

Flytter buffeten

Reidar Holmefjord driver Trædalsstuene AS i Sunndal. Han forsøker sammen med ektefellen Lisbeth å holde åpent, men gjør noen tilpasninger. Det blir ikke 1. mai-buffet på Trædalsstuene, den flyttes til sentrum og Kafe Trædalsstuene.

- Vi greier ikke å holde åpent begge steder, konstaterer han.

Konfirmasjonssesongen er også i full gang, og Trædalsstuene har planlagt aktivitet i selskapslokalene sine hver helg den kommende tida.

- Jeg tror vi skal klare oss, sier Holmefjord.

Han legger imidlertid ikke skjul på at situasjonen kan bli krevende dersom den blir langvarig.

- Jeg håper NHO kommer på banen og sørger for å imøtekomme kravene, slik at blant annet den lokale forhandlingsretten kommer på plass. Jeg er stort sett enig i kravene som stilles, sier Holmefjord, som sjøl også er organisert i Fellesforbundet.

- Men som bedriftsleder har jeg rett til å arbeide til tross for streiken, legger han til.

Omfattende

Det streikes nå i 356 bedrifter i hotell- og restaurantbransjen i hele landet. I Møre og Romsdal streiker nå nesten 400 ansatte ved 44 hoteller, restauranter og kantiner.

– Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger,  sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet til sine egne nettsider.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen til VG.

Ifølge forbundssekretær Claes Delp har meklingen vært vanskelig.

– Hovedfokuset vårt ligger nå i å nå finne en løsning på konflikten så raskt som mulig.