Skoleåret nærmer seg slutten, og for en del er det også slutt på videregående. Tradisjonen tro er det russefeiring i mai måned.

– Russefeiring er risikofylt. Det skjer ulykker med russ i forbindelse med rus. Politiet er der for å hjelpe dere, sa lærer Edel Hoem til elevene i avgangsklassene på Sunndal videregående skole i forrige uke.

To studenter fra politihøgskolen utplassert på Sunndal lensmannskontor, som ikke kan ha navn i avisa på grunn av sikkerhetsmessige hensyn, var på skolen for å møte russen.

– Hva er lurt å tenke på som russ. Hva kan man gjøre og ikke gjøre? Hva er konsekvensene for overtredelser? Hvilke dumme ting kan forfølge dere resten av livet?

Dette var noen av spørsmålene politiet tok opp med elevene.

– Hva tenker dere sjøl om russetida? spurte politiet.

– At det blir bra, kom det fra salen.

Ikke unntatt lova

Om drikking på offentlig sted sier politiet at sjøl om russen har sin spesielle feiring er de ikke unntatt lover og regler. De gjelder for russen som for alle andre.

– Det er kanskje mange som tenker at når dere tar på dere russedressen er alt lov, det stemmer ikke, sa politiet. De mest vanlige lovbruddene russen gjør er å drikke og urinere på offentlig sted, samt å høre på for høg musikk, som går på ordensforstyrrelse.

– Vi skal ha fest på Mæhle, hva skjer hvis politiet kommer, undret en i salen.

– Vær hyggelige og ha det på et greit nivå, tenk på konsekvensene hvis alt går over stokk og stein, oppfør dere og ikke ha med mindreårige. Ikke gi eller kjøp alkohol til mindreårige, det er straffbart, sa politiet. Det er heller ikke lov å utgi seg for å være en annen.

Nei til overgrep og vold

Politiet er ekstra opptatte av at det ikke må forekomme vold og seksuelle overgrep.

– Dette må dere for all del ikke gjøre. Hvis jenta sier nei, må dere straks ta det som et nei. Vold og overgrep er svært alvorlige ting, og det skal vi ikke ha noe av, understreket politiet.

Politikvinnen fortalte at det her til lands har vært flere anmeldelser knyttet til dette.

Hærverk er en annen ting som ikke er bra. Det å knuse ruter og flasker, ødelegge bygninger, tagge osv. er ikke lov.

Politiet oppfordret til å være kritiske til russeknutene og være forsiktige med å gjøre dumme ting som går ut på å plage andre.

- Mange kan være redde for russen, fordi de har lest om for eksempel at de har kidnappet noen eller annet. Spesielt eldre kan synes dette er skummelt, sa politiet.

– Tenk også på at dere ikke skal borti andres biler.

Bråk og styr

Ordensforstyrrelser straffes med bøter, hva er dette? Det er for eksempel høg musikk- naboer kan klage, og politiet rykker ut. Det kan også være å kjøre fram og tilbake i gata og bråke midt på natta, så folk blir forstyrret.

– Vi er ikke ute etter å ta dere, og kan komme til å gi advarsler først. Men hvis dere ikke retter dere etter dette, blir det problem med anmeldelse og påfølgende straff. Det er viktig å følge det politiet sier. Hvis politiet ber dere helle ut alkoholen for eksempel, så må dere gjøre det. Ikke kveruler eller nekt, sier politiet. De kan sette folk i arrest hvis "de volder fare for seg selv eller andre", eller de kan sende folk til sjukehus eller legevakt.

Ikke kjør i fylla

De ber russen ha nulltoleranse hva gjelder kjøring og alkohol, da grensa er på 0,2.

– Aldri kjør i fylla og utsett andre og deg sjøl for fare! Ikke prøv å utfordre grensa, sett deg aldri bak rattet hvis du har drukket! Dagen etter kan man også ha promille. Ikke kjør da heller.

En elev spurte om alkotester de kan kjøpe sjøl, men politiet svarte at de ikke er pålitelige nok. Sjøl har politiet skikkelige alkotestere i bilen, pluss at de tar blodprøve.

Politiet oppfordret russen til å tenke gjennom hva man skal si og gjøre om man blir tilbudt narkotika: de sa at det er lettere å holde seg unna dette om man har bestemt seg for at man skal svare nei, for i fylla blir man mer kritikkløs og da kan den indre stemmen man har øvd seg på være god å ha.

Ingen må dø

Hva gjelder russebil minnet politiet om at man ikke skal snakke i mobil når man kjører. Passasjerer må ikke skrike og skråle i bilen, slik at sjåføren blir forstyrret, det kan ende i en ulykke. Manglende bilbelte straffes med bot på 750 kroner. Hvis man bygger om bilen, må den vises for Biltilsynet, og ved en kontroll er det den som kjører som får straff hvis det er noe galt.

– Det å kjøre ruset og at ingen i bilen har bilbelte er absolutt ikke lurt! Vi vil dere skal være trygge, og vi vil ikke at noen av dere skal dø i trafikken, sa politiet.

Store følger

Politiet fortalte at konsekvensene av å gå for langt i russefeiringen kan bli svært alvorlige. For det første kan det svi med dyre bøter som må betales. For det andre må man i en del tilfeller ha politiattest, for eksempel til ting som drosjeløyve, forsvaret, apotekyrket osv. og bøter/forelegg kan komme på attesten. I tillegg krever flere land som USA og Australia plettfri vandel hvis man skal dit på reise eller studier.

– Det er lett å tenke at nå skal jeg kose meg noen uker i mai, men det dere gjør disse tre ukene kan ødelegge for dere. Ikke la disse ukene gjøre at drømmene ryker! Livet har nesten ikke startet ennå. Tenk på hvordan livet skal se ut de neste 50 åra også! sa politiet.

Ta vare på hverandre

Til slutt oppfordret politiet om å ta vare på hverandre, og ikke gå fra en venn som er for full. Pass på at venner ikke havner i uføre og pass på deg sjøl.

– Det er bedre å ringe foreldre enn at det skal gå skikkelig galt.

Politiet ber russen tenke før de gjør ting og oppføre seg skikkelig, og tenke på at det man gjør kan få konsekvenser for både yrkesvalg og reiser.

– Det går an å ha det artig uten å bryte mange regler. Så lenge dere oppfører dere bra mot andre og mot politiet går dette bra. Men hvis dere ikke gjør det får det konsekvenser. Bruk hodet og tenk over hva dere gjør og hvordan dere gjør det. Vi håper at vi ikke møtes i en situasjon der ting har blitt for vilt, sa politiet. Da de presenterte størrelsen på bøter var det mange av elevene som ble svært overrasket.

– Oi, da må en selge mange doruller, var det en som kommenterte.

Straffeutmåling (veiledende)

Ordensforstyrrelse: 8000 kr

Ikke rette seg etter pålegg fra politiet: 6000 kr

Nekte å oppgi personalia til politiet: 6000 kr

Urinering på offentlig sted: 4000 kr

Drikke alkohol på offentlig sted: 4000 kr

Overlate ID-kort til andre for uberettiget bruk: 3000 kr