En del mennesker i Eidsvåg og på Sunndalsøra har de siste dagene snakket på en Facebookside om det de mener er mistenkelig aktivitet med polakker som går rundt på garder og til hus, samtidig som det er en varebil de reagerer på.

Politibetjent Espen Bakk på Sunndal lensmannskontor sier til Driva at han ikke kjenner til at det har kommet inn anmeldelser eller at noe er meldt stjålet. Han viser til at det i politiloggen står at en mann i Eidsvåg ringte politiet 2. mai klokka sju på kvelden og fortalte at en fremmed mann han oppfattet som en polsk tigger/selger snek i naboens redskapsbod. Dette er notert som en henvendelse.

Espen Bakk kan ikke forholde seg til Facebook og lukka sider der, og sier at hvis folk opplever tjuveri eller at noen er aggressive på døra skal de kontakte politiet.

– Det er ikke forbudt å tigge, men aggressiv tigging er forbudt.

– Hva skal folk gjøre om de opplever at folk sniker rundt eller tar seg inn i garasjer, uthus eller annet?

– Jeg vil råde folk til å ringe politiet hvis man observerer slikt. Så blir det opp til operasjonssentralen hva de skal gjøre. Hvis de bestemmer at politiet skal rykke ut er det nærmeste patrulje som blir kalt ut, sier Bakk.

Ikke påvist noe

Leder for gamle Nordmøre og Romsdal politidistrikt, samt visepolitimester i Møre og Romsdal politidistrikt Arnstein Nilssen, sier til Driva at det for tre uker siden var en periode der mobile vinningskriminelle opererte i distriktet.

– Vi gjorde pågripelser i hele distriktet, og vi er oppmerksomme på at utenlandske vinningskriminelle opererer her til lands.

Han sier det ikke er kommet inn anmeldelser på den aktuelle bilen i Eidsvåg som er tatt bilder av og lagt ut på Facebook,

– Det er ikke meldt inn noe til politiet om denne bilen. En liknende blå varebil ble meldt inn i Tingvoll, men det er ikke funnet noe ulovlig, sier han.

Det er dermed ikke noen som er anmeldt eller dømt. Nilssen sier politibilen som sto ved Coop kunne være der tilfeldig eller det kunne være en UP-bil, og at siden dette ikke er meldt inn til operasjonssentralen er det ikke funnet noe mistenkelig.

– Men biler blir stadig kontrollert.

– Ikke ta saka i egne hender

Enkelte på Facebook skriver at de sitter klare med våpen. Nilssen advarer dog sterkt imot å ta saka i egne hender.

– Det skal ikke være sjøltekt. Å gå løs på noen for eksempel med et balltre er ikke akseptabelt, det er straffbart. Det er politiets jobb å ordne opp i dette. Folk må ringe oss. Vi skal ta oss av det.

– Er dette saker dere prioriterer? Har dere ressurser til å rykke ut?

– Vi har ressurser, mobil vinningskriminalitet er en oppgave vi prioriterer. Vi ønsker tips om utenlandske vinningskriminelle i hele distriktet og ber folk ringe oss om de ser eller opplever at noen oppfører seg mistenkelig, og at det foregår unormal aktivitet, sier Nilssen. Han legger til at det er mange som kjører rundt.

– De fleste er lovlydige, men noen er ikke det og det er de sistnevnte vi ønsker beskjed om.