Småtrolluka arrangeres i år for 32. året på rad, og bygd opp over samme lest som tidligere der alltid har hatt en dag med markatur, også for fotballentusiastene.

Nytt av året er at en nå kan velge fjelltur istedenfor å sparke fotball, og opplegget er et samarbeid mellom Rindal IL og iTrollheimen. Tilbudet har fått navnet 63 grader nord - sjølsagt oppkalt etter breddegraden Rindal ligger på.

- iTrollheimen setter veldig pris på å bli invitert til å bli en del av dette store arrangementet som Småtrolluka er, sier daglig leder Gøran Bolme.

Turen starter ved Igltjønna og skal gå med godt overkommelige dagsetapper slik at deltakerne ender opp på toppen av Raudfjellet i Trollheimen på torsdag. Mens fotballgjengen holder på nede i bygda, blir turgjengen altså ute på ekspedisjon hele uka men i humant tempo.

- Poenget er ikke at vi skal slite oss ut på tur, men at vi skal ha det gøy på tur, sier Bolme.

Innlagt i programmet er å lære seg hva en trenger å ha med seg på tur, å lære å pakke sekk og lære å slå leir. Og så blir det et aspekt av konkurranse undervegs med både garntrekking, geocatching og skyting. I motsetning til tv-satsinger som skryter av å være reality, er dette ekte reality der ingen blir utstemt og sendt heim.

- Det er viktig å ta til seg læring her, og vi avslutter med en aldri så liten eksamen ved Igltjønna på fredag der deltakerne får en liten eksamen på det de har lært, sier Gøran Bolme.

For ikke å ødelegge videre turlyst fullstendig for deltakerne, er det lagt opp til at de skal kunne trekke under tak og overnatte på hytter undervegs om været skulle bli altfor ille uka 10. - 14. juli.

- Vi håper at dette kan slå an med mulighet for utvidelse av tilbudet de kommende åra, sier leder for Småtrolluka, Nils Heggem.

Han understreker at resten av Småtrolluka til forveksling blir lik seg sjøl med mye fotball, men også med andre tilbud som markatur, Rindal Sparebanks Triathlon,  kino og mye annet av tilbud også på kveldstid.

- Vi ser at vi har begynt å få konkurranse med fotballskoler andre steder, men skryter fortsatt på oss å ha det beste og breieste tilbudet i Småtrolluka, sier Heggem.

Men Småtrolluka har også sett behovet for å fornye seg, og legger inn litt ekstra action i markaturen for de eldste deltakerne. Blant annet er det planlagt grottevandring i Røverhula i Rørdalen og kanopadling på Lomundsjøen.

Kjendisfaktor blant instruktørene blir det i år også, men på den fronten er ikke alt helt avklart ennå. Petter Northug og Ole Gunnar Solskjær har vært forespurt, men har måttet takke nei på grunn av tidspress. Nå ventes det på svar fra andre man ikke vil gå ut med navnene på før det er klart om de kommer eller ikke.

I fjor lanserte arrangørene Småtrolluka pluss for eldre deltakere som ønsker mer ensidig og seriøs satsing på fotball, og i år som i fjor vil Eli Landsem og landslagssjef for U16, Gunnar Halle, sørge for å gi disse et solid fotballtilbud. For mange vil det nok også være et poeng å få vise seg fram for U16-sjefen.

- Vi har påmeldte fra alle kanter av landet - fra Nord-Norge, fra Vestlandet, fra Østlandet og helt fra Stockholm - men de aller fleste kommer sjølsagt også i år fra Midt-Norge, sier Heggem.

Arrangørene konstaterer at det har utviklet seg litt andre påmeldingsrutiner enn tidligere da alt var fullbooket i løpet av de første dagene etter utlysningen i mars. Det blir fullt nå også, men påmeldingene kommer gjerne litt jevnt utover våren.

Tidligere har Småtrolluka også hatt Camp Trollheimen i august som oppkjøring for skiløperne. Disse arrangementene har nå skilt lag, men Camp Trollheimen for skigutter og skijenter blir det i år også.