I en artikkel i Romsdals Budstikke onsdag 4. mai «Fire snakker ilag» 4. mai står det at Gjemnes møter Molde sammen med Midsund og Nesset. På framsida av avisa står det også at Nesset kommune har takket ja til nye samtaler etter invitasjon fra Molde. Det står at møtet snart finner sted, men at i Gjemnes kommunestyre er frontene steile. Noen vil til Kristiansund, mens andre vil til Molde. Det blir folkeavstemning i Gjemnes 6. juni. Lenger ned i teksten står det at ordfører Knut Sjømæling sier at ordfører i Molde Torgeir Dahl vil ta et initiativ for å samle de fire kommunene.

– Budstikka framstiller det som om vi i Nesset allerede har takket ja til samtaler med Midsund, Gjemnes og Molde. Ikke har vi fått en slik invitasjon og vi har følgelig heller ikke takket ja til en invitasjon. I Nesset har vi sagt at vi skal vente og se hva som skjer i andre kommuner. Siden vi ble enige om det har både Midsund og Gjemnes sagt ja til å forhandle med Molde. Gjemnes har også et ønske om å ha med seg omkringliggende kommuner, og Nesset kan være en av disse kommunene. Så langt har vi ikke fått noen invitasjon, men den vil nok komme, sier Hurlen til Driva. Formannskapet diskutere blant annet det som sto i Romsdals Budstikke i sitt møte på onsdag.

Overrasket over avvisning

– Så hva gjør dere nå?

– Vi har det vi har kalt for en time-out. Fylkesmannen skal komme til oss i forbindelse med formannskapsmøte den 12. mai, da blir det en sak om tolkingen av resultatene av folkeavstemningen og om vegen videre.

– Nå har det gått noen dager siden folkeavstemningen, har du reflektert litt over resultatet, var det overraskende?

– Det som var overraskende var at 77,4% av sunndalingene sa nei til Nesset. Det hadde jeg ikke forventet. Videre er det slik at 41 prosent av dem som stemte i Nesset vil sammen med flest mulig romsdalskommuner. Også det er et klart signal, så lenge ingen av våre alternativ fikk mer enn 50% av stemmene.

Skeptisk prosjektgruppe

– Ser du for deg en innbyggerundersøkelse, slik det ble nevnt tidligere?

– Det er åpnet for det, men prosjektgruppa var skeptiske til å gå videre med en innbyggerundersøkelse. Den 23. juni skal kommunestyret avgi det endelige vedtaket til Fylkesmannen. Om vedtaket blir å fortsette alene eller å gå sammen med Gjemnes, Molde, Midsund og eventuelt andre kommuner har jeg ikke fasiten på. Jeg er i hvert fall klar på at vi bør takke ja til invitasjonen om forhandlinger. Så får heller kommunestyret stemme den ned i møtet den 23. juni, hvis de skulle mene at intensjonsavtalen er for dårlig.

– Hvordan ser du på at Nesset skal stå alene i framtida?

– Nesset er en liten kommune og har allerede utfordringer med å løse dagens oppgaver. Utfordringene blir ikke mindre i årene som kommer for små kommuner. Et samlet Storting minus Sp og Sv er for kommunereformen. Nå er vi i posisjon til å forhandle og kan faktisk få på plass gode løsninger. Det er det ikke sikkert vi er i neste omgang med kommunereform.