Mandag var en spennende dag for både barn og voksne på Malurten barnehage. Den første dagen i helt ny barnehage! En ny hverdag, for 46 barn, 14 ansatte og en styrer. Mye å se, mye å prøve ut, mye å oppdage, mye å oppleve. Kanskje kan en kalle det en aldri så liten «tjuvstart» på den nye barnehagehverdagen. Til høsten blir det nesten 70 barn her – når barna fra sentrum og Holssanden kommer til.

Samlet

– Her har vi det fint, sier styrer Kristin Børset. Viser Driva rundt i lokalene som barnehagen allerede så smått har begynt å sette sitt preg på. Fargerike tegninger har kommet opp på veggene. Det er åpent, lyst og fint. Noen av veggene er malt i sterke, klare farger. Vårgrønn. Orange. Det er skikkelige kontorplasser for de ansatte, som gir rom for faglig planlegging slik loven krever. Her er et romslig kjøkken og et fint fellesrom.

– Vi må bo oss inn litt, men ser allerede at dette her kommer til å bli veldig bra, sier Børset.

– Spesielt synes vi det er godt å ha alle samlet på ett sted igjen, sier hun. Ei stund har Malurten hatt to underavdelinger, den ene lokalisert i det gamle butikklokalet på Grøa, og den andre i gamle Mogrenda barnehage på Ålvundeid. Men nå samles på Holssanden.

– Kjempefin!

Fire- og femåringene har fått plass i det tidligere skolebygget. Det er også i dette bygget personalrommene ligger. Tre- og fireåringene, samt to avdelinger med ett- og toåringer, har boltreplassen sin i det som tidligere var aktivitetssenter. Det er eget rom for utesoving. Og utenfor har barna et fint og stort felles leikeområde, i tillegg til et mer skjermet område for de minste barna.

Onsdag var det et yrende mylder av barn i leik og aktivitet på området – noen klatret i trærne, andre prøvde det nye leikestativet.

– Barnehagen er kjempefin!, synes Sivert Bævre Kjørsvik. Han tråkker raskt tråbilen fra leikestativet og bort til klatretreet hvor fire-fem gutter allerede er høyt oppe i løvverket.

– Hallo, der nede, roper de. Svinger seg sikkert ned igjen – til ventende tråbiler. Her er det leik og aktivitet – trivsel og glede!

Vemodig

Som barn flest lever de i øyeblikket. Gleder seg over her og nå, alt dette nye. Men det skal nevnes at det før helga var avslutningsfest for barnehagen på Grøa, hvor foreldre, barn og ansatte var samlet. Mange ville være med på markeringen.

– Det var trist. Vemodig, sier Børset.

Flere tårer ble felt for de mange gode minnene og opplevelsene barn, ansatte og foreldre har delt i lokalene. Ikke minst da Portveien 2-sangen «For siste gang» skulle synges. «Døren låses, porten lukkes, alt er gjort for aller siste gang. Gi meg hånden før du reiser, sett deg ganske stille på mitt fang. Om det som er forbi er forbi, da har jeg noe vakkert å si. Alltid skal jeg huske det vi delte du og jeg, aldri skal jeg glemme det du er for meg».

– Det kom brått på oss at barnehagen skulle legges ned, sier Børset. Hun roser personalet for å ha holdt humøret oppe gjennom en krevende tid.

– De har vært positive og omstillingsdyktige, de bestemte seg for å ta det som det kommer og ha fokuset på barna, og det har de greid. Ungene har gledet seg til å flytte inn i ny barnehage.

Børset forteller at foreldrene til barna ved Malurten har bygd opp det eventyrlige området Trollskogen sammen, i skogen ikke langt unna den nå nedlagte barnehagen. Her er det en fin samlingsplass med blant annet en gapahuk. Børset håper og tror at foreldre og barn vil fortsette å bruke plassen.

Fredag fikk de ansatte også beskjeden de hadde ventet på – de aller fleste får fortsette ved den nye barnehagen fra høsten av. Bare to ansatte skal begynne et annet sted. Det har vært mye usikkerhet knyttet til organiseringen ved barnehagene i Sunndal etter store omlegginger.

– Alle har visst at de skulle få beskjed innen 1. mai, men det er klart det har vært mye spenning knyttet til dette etter hvert som datoen nærmet seg, sier Børset. Sjøl skal hun til en ny barnehage – hun blir styrer ved Holten fra høsten av.

Ingeborg Johansen blir styrer for den nye barnehagen på Holssanden.