– Det handler jo om å skape gode minner, ha det artig sammen, sier Ingrid Espmark Wibe og Marte Brun.

Det er mandag 2. mai. Moroa har bare så vidt begynt. Russedressene er rene ennå. Lukter litt av bål, sier Ingrid, forklarer at det ble grillet søndag kveld. Det er lenge til 17. mai. Det blir nok verre.

Lørdag kveld var det dåp for både de røde og de svarte i Sunndal. Rødrussen på Holssanden, svartrussen ved småbåthavna. Alle fikk sine russenavn. Presidentene ble ikke skånet. Men de tar det med et smil. Marte er «Sinnataggen». Ingrid «Rush Hour».

– Jeg er vel litt stressa, da, ler hun.

Dåpen gikk fint. Ingen ble sure, været var bra, stemningen god. En fin start på det ville, vakre eventyret som russetida er. For noen kan hende litt for vilt. Det kan ta litt av.

– Vi er vel forberedt på at det kan skje ett og annet som ikke er bra, og at vi som presidenter kan måtte ta støyten, nikker jentene. Begge valgte å takke ja til ansvaret som russepresidenter. De forklarer at de liker å ha ansvar. Og de tar den tilliten de har fått på alvor. Samtidig håper de sjølsagt at de skal unngå de verste episodene. Fra andre kanter av landet kommer meldinger om russ som det går over styr for. En 14-åring ble kidnappet og dynket i øl og urin sist helg. Det meldes om fyllebråk, skadeverk, vold, tøys og tull.

– Vi er klar over at det ikke er andre regler som gjelder for russen. Det fikk vi også en påminnelse om fra politiet som var her før helga, sier de to (se egen sak, red.anm.). Så langt har det vært litt eggkasting, oss russen imellom. Det må vel tåles, smiler presidentene. Kommer på at de vil si fra i avisa om at de stadig vekk opplever at barn kaster egg mot russen. Russen vil gjerne ha slutt på det. Spesielt at det kastes egg mot biler i fart. Det skal ikke mye til før en fersk og uerfaren sjåfør mister kontrollen over kjørtetøyet. Derfor en forsiktig oppfordring til foreldre om å ta en prat med ungene sine om slik oppførsel – før vi går videre i intervjuet.

Penger. Russetida koster, kan vi lese i riksavisene. Opp i hundre tusen kronersklassen. Slik er det ikke i Sunndal, forsikrer de to. Joda, noen tusenlapper kan det bli, men det er litt opp til hver enkelt. Og det er fordelt over tid. I fjor høst ble russeklærne kjøpt og betalt. Nå kommer utgiftene til fest og moro.

Bilene har også kostet en del. Det er tolv-tretten russebiler på hjul i Sunndal nå i mai – de fleste røde, men også en del svarte. Hver bil kjører sitt konsept – som går igjen både i bilen, klærne og andre effekter. Ingrids bil er «Double Ds» - rosa og litt jentene, forklarer hun. Bilen Marte er med på er en bil med både gutter og jenter, som har fått navnet  «Rusmumrikene» – med Mummitrollet og farger som rosa og lilla.

– Det er mye bilkjøring, nikker presidentene.

– For det meste rundt i sentrum, og til og fra Mæle. Det er der vi har fått beskjed om at vi skal holde til, forklarer de. På Julvollan er de såpass langt fra folk at de ikke er til sjenanse, har kommunen bestemt.

– Så der er samlingsplassen vår, i alle fall på helg.

Det følger unektelig litt leven og støy med feiringa. Og musikk. Russelåtene får mye oppmerksomhet for tida, for sine støtende og drøye tekster.

– Russelåtene blir spilt, men det er vel ikke tekstene vi er opptatte av, sier Ingrid.

– Det er mer det at det er fengende, nikker Marte.

– Heftig bass og så videre, legger Ingrid til.

Men at tekstene er langt over kanten, er de enige i. Kanskje så langt over kanten at det bare blir ufarlig.

– Men vi er ikke naive, forsikrer de. Rødrussen har planlagt å delta på landstreff, og de har snakket mye om at det er viktig å ta vare på hverandre der. Passe på hverandre.

Så var det russeknutene, da. Noen svært så uskyldige, som å være edru hele russetida, å ha vært på skolen hver dag og å ha deltatt i bøssebæreraksjonen «Krafttak mo kreft». Andre er mer til underholdning – og kanskje til ergrelse for noen – som å springe nakne over Drivabrua, kysse en politibetjent, pusse et gangfelt med tannbørste eller å gjennomføre «fartskontroll» med hårføner og refleksvest. Det er få regler som går langt over streken i Sunndal. Det skyldes grundig arbeid med knutereglene før russetida, sier presidentene.

– Vi har gått gjennom reglene og fjernet mange av de verste. Og så har vi lagt til noen nye, humrer de to, og ser på hverandre. En av reglene går ut på å sitte på hesten i helsetunparken i fem minutter. En annen går på å rive ned noen som har sittet på den nevnte hesten før fem minutter har gått. Slikt kan det bli underholdning av.

– Vi hadde det artig da vi fant på reglene, i alle fall.

Sjøl har de sikret seg noen knuter. For å kysse kantinedamene, ler Ingrid. Og for å ha kjørt ti runder i rundkjøringa.

Det er mye latter. Men også ei tid for alvor. Det er eksamenstid.

Russefeiringen skal ikke gå ut over karakterene, tror jentene.

– Jeg har hatt heldagsprøve i engelsk i dag, sier Marte. Mandagen etter russedåpen.

– Men det gikk bra, nikker hun. Marte har også en standpunktprøve neste uke, mens Ingrid verken har heldagsprøver eller eksamen før etter grunnlovsdagen. Det er de glade for.

Nå skal dagene nytes.

Livet leves.