Naturens spiskammers er uendelig stort, den som har kunnskap om det kan lage uendelig mye godt av det som vokser vilt i naturen rundt oss. I Halsa skal det nå arrangeres kurs i bruk av ville vekster til mat.

Norsk Vandrefestival skal ha spesielt fokus på utemat i år, og våren er en fin tid for innhøsting og bruk av ville vekster til mat. Siste lørdagen i mai arrangerer Norsk Vandrefestival og Valsøyfjord Bygdekvinnelag derfor kurs i bruk av ville vekster til mat, med tips om hva en kan spise, hvordan tilberede det – og litt om foredling og konservering.

Kurset pågår hele dagen og skal foregå i Halsa, med innsanking i Valsøya-området og tilbereding på skolekjøkkenet på Liabøen. Kursholder er villmatgründer Ane Marit Willmann fra Tingvoll, i samarbeid med Ragnhild Godal Tunheim, som blant annet er leder for Vandrefestivalen – og som tidligere også har laget et studiehefte om bruk av ville vekster til mat.

– Opplegget er en kombinasjon av teori, sanking og matlaging i løpet av en dag. Kurset gir et godt grunnlag både for å kunne gå ut og sanke etter endt kurs, og å vite hva man skal gjøre med det på kjøkkenet, sier Willmann.

Lange tradisjoner

Med base på Tingvoll har Willmann startet bedriften Vill Mat. I Norge er det lange tradisjoner utnyttelse av alle råvarene som finnes i naturen, det være seg fisk, vilt, bær og sopp. Men av rundt 350 andre spiselige vekster som vokser vilt i naturen er det få som i dag utnyttes til mat og drikke.

– Vill Mat vil gjerne gjøre disse vekstene tilgjengelig for det norske kjøkken og det er mange gode grunner til det, som smak, høgt næringsinnhold, kortreist, usprøyta mat med lite eller ingen ressursbruk og utslipp knyttet til dyrking, preservering og emballering, samt at dette er mat med mye historie i seg, opplyser hun.

Tunheim er også glødende interessert i emnet og synes det er spennende å samarbeide med Willmann.

– Det er veldig artig å samarbeide med ei som er gründer og som vil satse på dette med mat og ville vekster. Dette er kunnskap som kommer fra en tid der de måtte utnytte alt, kunnskap som er viktig å ta vare på, fastslår Tunheim. Hun legger til at det kanskje er vel så viktig å lære litt om hvilke vekster man ikke kan spise.

Alle bygdekvinnelag i landet er også oppfordret til å sette dette på dagsorden, og er derfor medarrangør av kurset.

– Den sterkeste tradisjonen og arven vi har for ferdsel og bruk av natur er knytta til innhøsting, mat og matauk. Friluftsliv og vandring der en har et «ærend», sier Tunheim.

Påmeldingsfristen snart ute

Kursets målgruppe er alle med interesse for mat av ville vekster, men med en nedre aldersgrense på 15 år. Max antall deltakere er 15, mens minimum deltakelse som trengs for å holde kurset er satt til ti.

– Men dette er ikke nødvendigvis absolutte tall, sier Tunheim.

Når det gjelder det praktiske under kurset må deltakerne ha med seg korg, poser eller noe annet til å høste i, samt sko og klær etter været.

– Vi starter med litt teori og et lite måltid og går deretter ut på sanketur i fjæra, skogen og langs åkerkantene. Siste del av dagen er vi på skolekjøkkenet, tilbereder og avslutter med felles måltid, opplyser kursholderne.

Påmeldingsfristen er om ei knapp uke, og for flere detaljer om kurs og påmelding kan man gå inn på vandrefestivalens nettside.

– Om det blir god interesse er dette et kurs vi gjerne gjentar senere. Det går også an å vinkle det inn mot andre årstider, det er mange muligheter. I naturen bugner det av mat hele året, det gjelder bare å ta vare på den, fastslår Tunheim.