Mandag 23. mai klokka 9 starter rettsaken i Inntrøndelag tingrett i den svært så betente sykehussaken. Kristiansund kommune krever at vedtaket om plassering av nytt fellessykehus på Hjelset blir kjent ugyldig. Motparten, Helse Midt-Norge (HMN), er uenig og ber om å bli frifunnet.

- Prosessen har vært sterkt kritikkverdig og pill råtten, skriver ordfører Kjell Neergaard i en pressemelding.

- Det er i statsråd Høies og HMNs regi, gjennomført en prosess som ikke er et demokrati verdig, og som man ikke trodde kunne forekomme i en rettsstat, opplyser Neergaard. Det er satt av 6 dager til saken i retten.

Her er pressemeldingen fra ordføreren i Kristiansund:

Kristiansund kommune har for å ivareta interessene til befolkningen på Nordmøre anlagt rettsak mot Helse Midt-Norge RHF med krav om at vedtaket om plassering av nytt fellessykehus på Hjelset (ved Molde) blir kjent ugyldig.

Rettsaken starter i Inntrøndelag tingrett i dag mandag 23. mai, og det er satt av 6 dager til saken i retten.

I sin stevning og prosesskriv til retten karakteriserer Kristiansund kommune prosessen rundt plasseringsvedtaket i helseforetaket som sterkt kritikkverdig og pill råtten, og som har ledet fram til et vilkårlig vedtak uten substans og innhold.

Det er i stevning og prosesskriv påvist at tunge helsefaglige og samfunnsmessige hensyn taler for plassering av sykehuset på Storbakken (på Frei). Det er kommunens syn at forutinntatte og inhabile aktører har rigget og påvirket både prosessen og vedtaket, med ett mål: å få sykehuset plassert på Hjelset i Molde kommune. Det er her i statsråd Høies og HMNs regi gjennomført en prosess som ikke er et demokrati verdig, og som man ikke trodde kunne forekomme i en rettsstat.

Det meget viktige forvaltningsvedtak om plassering av sykehuset skal baseres på en grundig, balansert og lojal kartlegging og vekting av alle relevante hensyn, både helsefaglige og sam-funnsmessige hensyn. Departementet og HMN forvalter skattebetalernes/befolkningens penger som Stortinget stiller til disposisjon for bygging og drift av sykehus. Det er dermed befolkningens interesser som skal ivaretas, ikke statsråd Høies eller HMNs særinteresser.

Denne saken gjelder det viktigste forvaltningsvedtak for Nordmøres befolkning noensinne. Plassering av sykehuset vil være avgjørende for liv og død for Nordmøres befolkning på 65000 innbyggere (inkludert de 4000 som til enhver tid befinner seg offshore i Norskehavet) i 50 år fremover i tid.

Sykehusvedtaket avgjør også plasseringen av de 2 000 statlige arbeidsplasser ved sykehuset, og av de 1 000 tilknyttede arbeidsplasser. Dersom sykehuset plasseres på Hjelset vil den prosent-messige fordeling av statlige arbeidsplasser i Romsdals favør oppsiktsvekkende nok være 86-14. Selv om sykehuset plasseres på Storbakken vil den prosentmessige fordelingen av statlige arbeidsplasser i Romsdals favør være 56-44. Disse 3 000 arbeidsplassene er helt avgjørende for utviklingen av Nordmøre som region.

Hertil kommer de meget tunge samfunnshensyn i forhold til beredskapssituasjonen for offshore-virksomheten i Norskehavet. Et sykehus plassert på Storbakken vil være av avgjørende betydning for å opprettholde en forsvarlig beredskap for offhorevirksomheten. Denne offshorevirksomheten har også meget stor nasjonal betydning, 1/3 av Norges samlede olje- og gassproduksjon kommer herfra.

Den sterkt kritikkverdige prosessen og det vilkårlige vedtaket som er fattet innebærer brudd på en rekke fundamentale forvaltningsrettslige regler og prinsipper, både lovfestede og ulovfestede. Bruddene fører både hver for seg og samlet til at vedtaket er forvaltningsrettslig ugyldig.

Kristiansund kommune er representert med ordfører Kjell Neergaard, varaordfører Ragnhild Helseth og kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen under rettsaken i Inntrøndelag tingrett.

Rådmann Arne Ingebrigtsen, kommunalsjef Karl Kjetil Skuseth og advokat Tina Kjøk Overå er også tilstede blant publikum i rettsalen.

Kjell Neergaard, ordfører