Dordi Skuggevik klaget folkeavstemningen om kommunesammenslåing i Surnadal inn for fylkesmannen. Grunnen var hun mente det ikke sto på stemmeseddelen at et ja til Surnadal, Rindal, Halsa også var et ja til Trøndelag. Skuggevik mente det kunne være grunn til å få avstemningen underkjent på bakgrunn av dette.

Fylkesmannen sier i sitt svar at det i realiteten ikke er klageadgang på rådgivende folkeavstemninger, all den tid kommunen har holdt seg til hovedprinsippene i valgloven, noe han forutsetter kommunen har gjort, og han kan således ikke kjenne resulattet ugyldig. Fylkesmannen sier Skuggeviks klage er mer naturlig å betrakte som et innspill til tolkning av resultatet i folkeavstemningen og kommunens saksforberedelse til det vedtak som skal treffes 1. juli 2016.

Her er fylkesmannens svar:

Viser til deres brev hit av 02.05.16. Det fremsettes i brevet klage på gjennomført folkeavstemning i Surnadal kommune den 25. april 2016. Bakgrunnen for klagen knytter seg til utforming av stemmeseddel som anføres å være villedende med tanke på at det ene alternativet omfatter søknad om overflytting til Trøndelag-fylke.

Kommunene kan med hjemmel i kommuneloven § 39 b bestemme at det skal avholdes rådgivende folkeavstemning. Det er ikke nærmere lovregulert hvordan gjennomføringen av folkeavstemningen skal skje. Det vil være opp til den enkelte kommune å ta stilling til dette. Departementet har imidlertid forutsatt at man ved gjennomføringen ser hen til hovedprinsippene i valgloven. Med denne bakgrunn er det altså ikke gitt noen klagerett knyttet til gjennomføringen av en rådgivende folkeavstemning. Fylkesmannen har derfor ikke myndighet til å kjenne resultatet fra folkeavstemningen ugyldig.

Deres klage er mer naturlig å betrakte som et innspill til tolkning av resultatet i folkeavstemningen og kommunens saksforberedelse til det vedtak som skal treffes 1. juli 2016.