I strålende vårsol samlet folk seg på Røhjelløran for å følge travstevnet. 45 hester var påmeldt de åtte løpene, og sjøl om flere måtte melde forfall før start på grunn av sjukdom, var det imponerende hestekrefter å se i aksjon på banen. Flere av hestene har en solid merittliste å vise til, som den lokale supertraveren Kjølstad Spik i 8. løp, med over en million kroner innkjørt i sin karriere.

– Vi er kjempefornøyde med arrangementet, sier Elin Nisjaløkk i travklubben til Driva.

Deltakerne kom fra Nordmøre og Romsdal, Sunnmøre og Trøndelag. Fire hester fra Sunndal stilte til start, samt flere fra nabokommunene. I tillegg til løp for både varmblods- og kaldblodstravere, ble det arrangert ponniløp og montéløp. Og det ble seier til arrangøren i to av løpene.

Det var god stemning på Røhjelløran lørdag. Godt hjulpet av en kunnskapsrik og engasjert speaker, Ole Petter Sjøholt, var det svært underholdende å følge med på løpene.

Hesteinteresse

Sjøl stilte Nisjaløkk med to hester i lokalkjøringen. I andre løp endte hun på femteplass med Øyvarda. I dameløpet, det sjuende løpet, stilte hun til start med Emo Nisjaløkken. Og der ble det tett og spennende, med knivskarp konkurranse med kuskene Kristin Bævre og Lene Søyseth. Aure Spiken greide å holde konkurrentene bak seg, mens Emo Nisjaløkken som hadde 20 meter tillegg, og Lauvås Creon som hadde 60, fulgte hakk i hæl. Det måtte målfoto til for å avgjøre andre- og tredjeplassen. Stor underholdning på Røhjelløran.

Nisjaløkk forteller at hun kommer fra en familie som har drevet med hest så lenge hun kan huske. I 2003 valgte familien å kvitte seg med dølehestene og begynne med travere. På garden på Fale er det i dag fem travhester – og flere skal det bli, ifølge Elin. Hun bruker mye tid på hestene.

– De er medisinen min. Jeg er sjukmeldt, kroppen min fungerer ikke på grunn av leddproblemer som legene ikke helt greier å finne ut av. Jeg kan ikke sette meg ned, og med hestene holder jeg meg i aktivitet.

I fjor høst tok Elin lisensen, og fikk seg sponsor. I løpet av året er målet å prøve seg på Leangen travbane med Emo. I fjor stilte den fire år gamle kaldblodstraveren til start i fire løp, og det endte med en første-, en andre- og en tredjeplass. En hest å følge med på framover!

Godt miljø

Det er et godt miljø i travklubben i Sunndal, sier Nisjaløkk. I dag er det fem som driver aktivt med travhester i Sunndal; Joar Tronsgård, Egil Gikling, Jon Høgstad og Kristin Bævre foruten Nisjaløkk-familien. I Nesset nevner hun Vigdis Haltvik og Edmund Morewood, og i Tingvoll Nils Vassli.

Elin sier travklubben ønsker å få opp aktiviteten igjen. Hver uke arrangeres felles treningskvelder på travbanen.

– Vi vil gjerne ha med oss flere!

Dagens kusk

Dagens kusk på Røhjelløran lørdag ble Atle Solhus – som vant to av de åtte løpene, og i tillegg tok poeng i et tredje løp.

Ikke overraskende – Solhus var dagens mest erfarne kusk. Han har mer enn 12.000 starter bak seg og har kjørt inn over 42,4 millioner kroner.

– Veldig fint her i dag, sier Solhus til Driva, og roser arrangementet for blant annet å ha veldig bra premier til en lokalkjøring å være – 5000 kroner i første- og 2500 kroner i andrepremie i de fleste løpene. Også to andre proffe kusker deltok på lokalkjøringen, Karl Ove Nordtømme og Arve Sjoner.

Resultat

Her er lørdagens vinnere, samt lokale hesters plassering.

1. løp, ponniløp 1120 m: 1) Polover, kusk og eier Mali Simonsen.

2. løp, kaldblodshester 3–15 år, 1700 m: 1) Tito, kusk og eier Atle Solhus. 5) Øyvarda, kusk og eier Elin Nisjaløkk.

3. løp, kaldblodshester 3–15 år, 2260 m (med tillegg): 1) Gikling Lomeo, eier Leif Egil Gikling og Oddvar A. Gikling, kusk Arve Sjoner.

4. løp, Giklingsstjernas Æresløp, kaldblodshopper 3–15 år, 1700 m (med tillegg): 1) Tverdals Lilja, eier Harald Gunnesmo, kusk Per Einar Sørmo.

5. løp, 3-årige kaldblodshester, 1700 m (med tillegg): 1) Gikling OL, eier Aud-Jorunn Akerløkken og Kristin Bævre, kusk Karl Ove Nordtømme 2) Voi Voi, eier Mads Løfaldli, kusk Arve Sjoner.

6. løp, varmblodshester 3–12 år, 1700 m: 1) Kråknes Frøya, eier Monica Nilsen og Atle Solhus, kusk Atle Solhus. 3) Sunshine Sally, eier og kusk Vigdis Haltvik.

7. løp, kaldblodshester, dameløp: 1) Aure Spiken, eier Peder Stormyr, kusk Kristin Bævre. 2) Emo Nisjaløkken, eier Jon Nisjaløkk og Elin Nisjaløkk, kusk Elin Nisjaløkk. 3) Lauvås Creon, eier og kusk Lene Søyseth.

8. løp, montéløp, kaldblodshester, 1160 meter: 1) Marve Tinn, eier Mona Kleveland. 4) Søyset Fenris, eier og rytter Lene Søyseth. Kjølstad Spik gjorde «comeback» på travbanen i det siste løpet på Røhjelløran. Han er egentlig «pensjonist», men så ut til å trives svært så godt på banen. Kan hende ble han litt for ivrig – det endte med diskvalifisering for galopp. Kjølstad Spik eies av Marianne Mæhle, mens Linda Mæhle var rytter.

Det kan også nevnes at en av rytterne falt av hesteryggen og måtte ha legebehandling etter montéløpet. Det viste seg at rytteren hadde skadet en tommel, og måtte opereres etter hendelsen. Det går bra med rytteren, opplyser Nisjaløkk.