Kiwi i Surnadal startet i januar å selge alle matvarer som nærmer seg utgåttdato til halv pris. Salget gikk litt tregt i starten, men etterhvert som kundene er blitt oppmerksom på det, tømmes disken med snart utgått varer nesten hver dag.

- Varene er som regel holdbar lenge etter at de er utgått på dato, og så går det å fryse dem ned for å forlenge holdbarheten, sier Kjetil Bergheim på Kiwi.

Målsettingen med å selge varer som går ut på dato om et par dager til halv pris er å få ned svinnet som skyldes at mat må kastes. Tonnevis av god mat kastes av dagligvareforretninger i Norge. Noen butikker velger kanskje å ikke tilby varer som er i ferd med å gå ut på dato til halv pris fordi de er redd det vil gå utover salget av varer til fullpris, andre gjør det kanskje fordi det er enklest å bare kaste, atter andre tenker kanskje kundene ikke vil kjøpe varer som nesten er utgått på dato.

- Kundene gir bare positive tilbakemeldinger på vårt halvprissalg og vi kaster mye mindre mat nå enn før, sier Bergheim.

En ringerunde til forretningene viser at halvprissalg av matvarer ikke er noe nytt i bygda. Alle butikkene gjør det og de fleste av dem sier de alltid har gjort det. Butikkene har også fått systemer som gjør at de varer de selger til halvpris blir avlest som solgt til  redusert pris. Rema, Bunnpris selger til halv pris, mens Coop ekstra selger til 40 prosent av ordinær pris. Alle butikkene prøver å treffe så godt de kan med sine bestillinger, men er enig i at det er bedre å selge unna snart utgåtte datovarer til redusert pris, enn å kaste det.

- Det reduserer svinnet og det er ikke artig å kaste mat, sier Lars Jacob Høvik, kjøpmann hos Rema Surnadal.

Driva kjenner til at dagligvareforretningene i bygda er rause med snart utgått på datovarer. Folkeakademiet i Surnadal har hatt en ordning med dagligvarebutikkene om å få varer som nesten er gått ut på dato til sin språkkafe.

- En helt fantastisk god ordning, sier kasserer Trygve Roaldset i Surnadal folkeakademi.