De nyrenoverte boligene skal leies av Rindal kommune for videre utleie til flyktninger og andre som er vanskeligstilte på boligmarkedet.

Plansjef ved Rindal kommune, Sivert Dombu, understreker at det var svært viktig at de tre firmaene som skal renovere boliger har oppnådd betydelige tilskott i Husbanken til formålet. Dette bidrar til at leieprisene kan holdes nede – og var for så vidt en forutsetning fra kommunens side for at langsiktige leieavtaler kunne inngås.

Kommunen har forpliktet seg å ha 20 års tildelingsrett for disse leilighetene, men har foreløpig skrevet leiekontrakter for 10 år.

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått til avtaler med disse tre selskapene slik at kommunen ikke trenger stå som eier og bare som leietaker, sier Dombu.

Lokale tok initiativ

Kommunen har jobbet lenge med å få dette på plass, og har tidligere forsøkt utlysing etter Hamarøymodellen.

Denne modellen innebærer nybygg av leiligheter, men interessen i det private næringslivet var laber for å inngå slike avtaler.

Det var da også to lokale næringslivsaktører som tok initiativ til å renovere eksisterende leiligheter for utleie til kommunen, et initiativ som ble godt mottatt både på politisk og administrativt hold.

Salcom Eiendom AS oppgraderer fire nåværende leiligheter på Friborg (tidligere pensjonat) til fullgod standard. To av leilighetene vil ha ett soverom- og de to øvrige vil ha to soverom hver. Fristen for ferdigstilling er 1. januar 2017.

Hybler i «meieriet»

Etter at Norsk Kvalitetsmat flyttet ut av det gamle meieribygget på Sunna, åpnet dette en mulighet for å bygge boliger der.

Plansjefen påpeker at dette vil kreve vedtak om en bruksendring fra nærings- til boligformål.

Slikt vedtak må på plass før R-T Eiendom AS kan gå i gang med å bygge om de tidligere kontorlokalene i bygget til seks hybler med felles oppholdsrom og sanitærrom. Disse skal stå klar til innflytting allerede i november i år.

– Vi har tenkt primært flyktninger med mange av disse leilighetene. Spesielt vil hyblene på Sunna være best egnet for innkvartering av flyktninger. Noen av de andre leilighetene vil nok også kunne brukes av andre som i kortere eller lengre tid befinner seg i en vanskelig situasjon på boligmarkedet, sier Dombu.

«Hønhusa» rives

Rekkehusa i Skulegata på motsatt side av vegen for Rindalshuset skal rives, og Norgeshus AS og datterselskapet Boligforvalteren AS vil bygge fire helt nye leiligheter her med to soverom i hver. Disse skal være ferdig til 1. februar 2017.

Til sammen skal det bli leiligheter og hybler til rundt 20 personer når alt er klart.

Rindal kommune bygger også to utleieboliger på kommunal tomt i Nordlivegen, finansiert med forsikringsoppgjør etter brann. Boligene bygges uten tilskott fra Husbanken og det stilles ingen krav om at boligene må leies ut til vanskeligstilte her.