Oppfordringen var klar fra Henning Sommerro til åttendeklassingene ved Surnadal ungdomsskole.

- Fæl den tuillatt stæmma inni haua, dein træng itj å værra så tuille, sa han i henningtimen.

Sommerro mener det å tore å være annerledes, tenke andre tanker enn alle andre og følge drømmen er et vinnerresept.

- Om alle bare skal tenke det godtatte blir verden veldig konform og vi blir roboter, mener musikeren og komponisten Sommerro.

Komponisten sier han sjøl liker å provosere å alltid vært litt annerledes og gir musikalske bevis på det. Annerledes beskriver han også Hans Hyldbakk som for ungdommene.

- Han bodde alene, var Konge på Kleiva, skreiv dikt og gifta seg aldri, forteller Sommerro.

Hvert år under Vårsøghelga samler han åttendeklassingene ved Surnadal ungdomsskole til en historietime. Bygdahistorie blir knyttet sammen av musikk og kjendiseri. Kjendisene er han sjøl og Hans Hyldbakk.

- Opprinnelsen til Vårsøghelga er et dikt Hans Hyldbakk skreiv i 1945 som jeg skreiv melodi til og gjorde kjent, begynner han.

- Nå kan du sette igang musikken så prater jeg til sangen begynner, sier Hyldbakk henvendt til lydmann Rune Dalager.

Sommerro passer på å si at han ikke er blitt rik på Vårsøg, alt han har fått er et halvt rundstykke med kaffe, enda Vårsøg er blitt en landeplage både i Norge, Sør-Korea og Kina.

- Har vært for dårlig forretningsmann. Fikk en telefon fra Stargate om at de ønsket å løage en rappeversjon av Vårsøg i Sør-Korea og fikk noen papirer jeg måtte underskrive og gjorde det i full fart. Når jeg såp på dem hadde jeg gitt Stargate rettighetene til Vårsøg i deler av Asia , forteller Sommerro.

Ungdommene virker å være litt på bølgelengde og klapper til sangen Bøverdalsrock, om ei annerledesbygd skrevet av en annerledeskar Jørgen Gravvold.