176 lag er påmeldt årets Hydro Cup i Sunndal. Det er litt færre enn i fjor. Bortimot 2000 spillere kommer til å være i aksjon de tre dagene cupen varer.

Deltakerne kommer som tidligere år fra et stort geografisk område.

Av gjestene er det også i år Molde som stiller med flest lag – hele 23, og av disse er det alle, med unntak av ett, som ønsker å overnatte på stedet.

Gledelig er det at også Oppdal er store i Hydro Cup-sammenheng. Hele 19 lag stiller derfra.

– Vi opplever et voldsomt engasjement fra den kanten, sier Gunnar Olav Furu, nestor i arrangementsstaben. Også Langfjorden (Vistdal, Mittet, Åfarnes) er også store, i år som i fjor. Hele 10 lag kommer derfra. Fra Trondheim deltar lag fra Nasjonalkameratene, Strindheim, Trond, Ranheim og Trygg Lade, mens det fra Røros kommer to lag også i år.

Også de øvrige klubbene i Sunndal kommune er representert – Kvass Ulvungen med ikke mindre enn sju lag, Øksendal stiller knøttelag, mens Grøa stiller med tre forskjellige lag.

Det vil bli spilt kamper på i alt 19 baner, inklusive Amfi-hallen. I år blir det imidlertid ingen kamper på banen i Øksendal – ellers stort sett som før. Det spilles 5-er fotball for de yngste t.o.m. 9 år, 7-er i klasse 10-12, 9-er for de på 13 og 14 og 11-er for 15- og 16-åringene.

Nye dommere

I år vil det bli satset på å utvikle Hydro Cup som en utklekkingsarena for nye dommere. Sentralt i dette opplegget blir Ola Magne Nordvik og Jan Roger Strømsvåg. Totalt blir ca. 30 dommere i aksjon i disse dagene – mange av disse fra Sunndal fotball sitt A-lag, juniorlaget og damelaget.

Arrangørstaben består av mellom 250 og 300 personer, og disse kan belage seg på ei hard – men artig – helg. Fra klokka halv seks fredag og fram til søndag i 15-tida på søndag blir det full fart. Det blir premiering i alle klasser over 13 år.

Det vil bli diverse aktiviteter og underholdning i løpet av helga – blant annet diskotek. Skateboardoppvisning av oppdalinger vil det også bli. I Keila vil oppgjøret mellom Rosenborg og Molde bli vist på lørdag – her ventes det knallhard kamp om plassene!

Også overnatting for de mange tilreisende ser ut til å være under kontroll. Både på Grøa og Løykja er mange innkvartert. Likeså ved Sande skole, ungdomsskolen og videregående. Tredal skole, klubbhuset i Småbåthavna og Ålvundeid bedehus er også overnattingssteder.

Viktig bærebjelke

Som tidligere er inntektene fra Hydro Cup er en viktig bærebjelke for Sunndal fotball, og dugnadsinnsatsen som nedlegges her utgjør en viktig del av driftsgrunnlaget i klubben. Bare deltakeravgiften beløper seg til ca. en million kroner. Dette er penger som hentes inn utenfra og brukes lokalt.

I tillegg får en også inn en god del sponsorinntekter, noe som selvfølgelig kommer godt med. Enkelte næringsdrivende opplever rene julehandelen disse dagene med alle de tilreisende som kommer.

Utgiftssiden er også betydelig – blant annet kjøpes det inn mat lokalt for 4–500.000 kroner.

- En fornøyelse

For daglig leder i Sunndal fotball, Einar Samuelsen, er det som tidligere år en fornøyelse å ha så mange positive ildsjeler med på laget år etter år. Det legges ned utrolig mange dugnadstimer ikke bare disse tre dagene, men også både før og etter et slikt arrangement.

Gunnar Olav Furu, som har vært med i arrangørkorpset helt siden starten, sier at dette handler om omdømmebygging i ordets beste forstand. Han sier det er overmåte viktig at en år etter år lykkes med å vise fram Sunndal til de mange tilreisende på en best mulig måte.

– Jeg pleier å si at vi ønsker at deltakerne når de en gang i framtida kommer tilbake til Sunndal vil si: "Her har jeg spilt fotball – og her hadde vi det det fint!" Da kan vi si at vi har lyktes med noe vesentlig – i tillegg til det sportslige som foregår på alle disse arenaene disse hektiske dagene, sier Furu.